На световните валутни пазари щатският долар успя да достигне месечен връх към еврото, след данните от трудовия пазар в Съединените щати, които излязоха по-добри от очакваното. 

 

Равнището на безработицата в САЩ през юли достигна четиригодишен максимум от 5.7% от 5.5% през юни, отчетоха от Министерството на труда на Съединените щати. От друга страна обаче закритите работни места са 51 000, което е под прогнозираните 75 000.

От друга страна негативно за еврото се отразиха слабите данни за продажбите на дребно в Германия. През юни продажбите на дребно във Федералната република рязко са спаднали с 1.4 на сто, след ръста през май с 0.5%. На годишна база свиването е още по-голямо - 3.9 на сто.

 

След края на американската сесия доларът приключи към еврото при съотношение от $ 1.5562 за 1 €, като на моменти щатската валута се повиши дори до $ 1.5515 за 1 €. Спрямо японската йена „зелените пари” затвориха при ниво 107.67 ¥ за $ 1.

 

В Съединените щати капиталовите пазари затвориха с понижение след скока на петрола и разочароващите данни за General Motors, предаде Bloomberg.

 

Американският автомобилостроителен гигант General Motors Corp. отчете вчера загуба от $ 15.5 млрд. за второто тримесечие основно заради резкия спад на продажбите в Северна Америка. Загубата на компанията за второто тримесечие е $ 27.33 на акция спрямо чиста печалба от $ 891 млн. или $ 1.56 на акция за същия период на миналата година. Продажбите на General Motors за периода са се понижили с 18% до $ 38.2 млрд.

БТА припомня, че рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) снощи понижи кредитните рейтинги на водещите американски автомобилни компании Дженерал мотърс, Форд мотър (Ford Motor Co.) и Крайслер (Chrysler LLC) с една степен до равнище "ненадежден" заради опасенията, че спадът на продажби на коли в САЩ ще намали притока на налични средства, с които те могат да оперират.

 

На Уолстрийт индустриалният индекс DOW JONES INDUS загуби 0.45% до 11 326 пункта, а широкият S&P 500 падна с 0.56% до 1 260 пункта. Най-голямо понижение от 0.63% отчете високотехнологичния индекс NASDAQ COMPOSITE, който се понижи до 2 310 пункта.

 

 В Европа песимизмът бе по-силно изразен, като основните индекси загубиха над 1 на сто от първоначалната си стойност. За негативните оценки на инвеститорите повлияха слабите данни за BMW /Bayerische Motoren Werke AG/ и неочакваното повишение на нефта в края на работния ден.

Германският автомобилостроител BMW, който е с най-голям дял в производството на луксозни автомобили, отчете спад на печалбата за второто тримесечие с 33%. Понижението идва заради падащите продажби в САЩ, поевтинелия долар и увеличението на разходите за суровини. Чистата печалба на BMW е паднала за тримесечието до € 507 млн. евро, при прогнози за € 703 млн. и € 753 млн. печалба за същия период на миналата година.

 

Заради поскъпналия петрол снощи се понижиха акциите на MAN и Rolls-Royce.

 

Финално CAC 40 INDEX в Париж затъна с 1.78% до 4 314 пункта, а DAX INDEX във Франкфурт „изтри” 1.28% до 6 396 пункта. В Лондон FTSE 100 INDEX падна по-слабо с 1.06% до 5 354 пункта.