През работните дни от началото на годината курсът на еврото спрямо долара се движеше в относително тесни рамки. Годината отвори на нива около  $ 1.46, като движението на пазарите бе в диапазона $ 1.4575 – $ 1.4824 за 1 ?.

Факторите, които движат валутните пазари за пореден път са лихвените равнища и действията на основните централни банки. Пазарът следи внимателно действията на Федералния резерв на САЩ /ФЕД/, Европейската централна банка /ЕЦБ/ и Банк ъф Ингланд.

Решенията на двете европейски банки за запазване на лихвите бяха очаквани. От друга страна обаче шефът на ЕЦБ Жан-Клод Трише продължава да се изказва в посока на това, че е много вероятно Банката да се движи в посока обратна на ФЕД и Банк ъф Ингланд и да прибегне до покачване на лихвите, което всъщност доведе и до повишение на еврото спрямо долара в четвъртък.

За това движение „помогнаха” и изказванията от Федералния резерв. Председателят на ФЕД – Бен Бърнанке в прав текст заяви, че централната банка на САЩ е готова да предприеме „значителни допълнителни действия”. Това пък навежда на предположения, че Федералният резерв е готов да намалява лихвите повече отколкото очаква пазара. Очакванията на пазара за заседанието на ФЕД в края на месеца са за понижение от 0.5%. Трябва да посоча, че анализаторите на повечето големи банки имаха очаквания за намаляване на лихвите до 1%, но в рамките на годината. След това изказване обаче очакванията са за по-големи понижения.

Що се отнася до действията на ЕЦБ, аз лично очаквам Банката да продължи с риториката по отношение на лихвите, но без конкретни действия.

Как ще реагират пазарите при положение, че водещите централни банки действат съобразно заявените намерения?

При положение, че ФЕД коригира лихвите, а ЕЦБ остане само на вербални послания, пазарът би следвало да реагира относително спокойно, защото това евентуално понижение от 0.5% вече е отчетено в курса на долара. Ако обаче Федералният резерв понижи с по-малко лихвите пазарът ще бъде разочарован и доларът ще падне. Като цяло обаче, трендът на долара се запазва надолу и засега няма никакви индикации, че сме в края на този тренд. В петък излязоха и данните за търговския дефицит на САЩ, които бяха по-лоши от очакваното. При очакван дефицит от 59.5млрд. долара данните показаха реален дефицит от 63.12 млрд. долара. А както знаем дефицититът е внимателно следен като данни и е един от факторите, които доведоха до това състояние на долара.

Що се отнася до Банк ъф Ингланд, то е много вероятно през февруари централната банка на Великобритания да намали лихвите с 0.25%. Това е очакването на пазара. Вотът на централните банкери за запазване на лихвите на заседанието през миналата седмица е бил доста близък „за” и ”против”.

Така в крайна сметка за настоящата седмица еврото първо трябва да проебие нивото от $ 1.482, но мойте очаквания са да видим курс от $ 1.50 за 1 ? в близко време и след това $ 1.55 за евро.

*Авторът е главен дилър в СИБанк