Първоначалният оптимизъм, подхранен от амбициозните планове на Испания за намаляване на дълговото бреме бързо даде път на опасенията за банковия сектор на страната и анемичния икономически растеж в световен план.

В резултат фондовите борси в САЩ и Европа отбелязаха спадове в петък, давайки тласък на щатския долар.

Резултатът от независимите стрес тестове на испанските банки отчете дефицит на капиталовата база в размер на 59,3 милиарда евро. Основен дял има наскоро национализираната Bankia, чиито дефицит се равнява на 24,7 милиарда евро, докато 7 от 14 не са отчели капиталов недостиг.

Резултатът от тестовете до голяма степен съвпадна с предварителните прогнози, но преди да стане ясен доходността по испанските облигации се покачи, а еврото спадна на базата на страхове, че резултатите може да са по-лоши.

Испания ще остане на фокус, тъй като се очаква Moody’s да приключи оценката си на кредитния рейтинг на страната, което може да струва инвестиционния статус на испанските ДЦК. Франция също попадна в центъра на вниманието след като бе гласуван проектобюджета за 2013. За разлика от Испания, Франция се фокусира не върху съкращаване на разходите, а върху повишаването на облагането на бизнеса и богатите.

Еврото приключи седмицата със спад от 0,9% до 1.2850$. Въпреки това на месечна база единната валута бележи ръст от 2,3%, а за тримесечието е добавила 1,6% спрямо долара. Като цяло бягството от риск доминира търговията в петък, което бе положително за щатския долар. Зелената валута поскъпна спрямо канадския долар до 0.9828, въпреки по-оптимистичните данни за ръст на БВП на Канада с 0,2% на месечна база през юли.

Британският паунд копира движението на еврото, обезценявайки се от 1.6230$ до 1.6120$. Вероятно е натискът върху паунда да се запази, след като агенция Fitch запази най-високия кредитен рейтинг на Великобритания, но паралелно с това запази негативната за него перспектива.

Японската йена, която бе достигнала близо до нивата на последната интервенция на Централната банка, също се обезцени спрямо долара до ниво 78.