На световните валутни пазари доларът днес леко върна позиции към еврото, заради ръста на фондовите пазари в Съединените щати и лекия спад в цената на петрола.

Към 18.00 ч. „зелените пари” се котират за $ 1.5724 за 1 ?, а към японската йена щатската валута се котира за 106 ¥ за $ 1. Въпреки това леко поскъпване, дилърите продължават да дават прогнози, че през седмицата еврото ще направи опит за пробив на нивото от 1.60, а след това е възможно да поскъпне дори до $ 1.63 за 1 ?. Всичко това идва, след като в четвъртък председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише съобщи, че при нужда банката ще увеличи лихвите в еврозоната. Това доведе до поскъпване на еврото към долара с 1.4% през миналата седмица, заради очертаващия се все по-голям лихвен диференциал между долара и еврото.

Спекулациите за повишаване на лихвите от Европейската централна банка доведоха и до повишение на еврото към йената до най-високото ниво на единната валута през годината от 167.14 ¥ за 1 ?.

Фондови пазари

Фондовите пазари в Европа малко преди затварянето са с разнопосочна търговия, като все пак преобладава песимизмът, заради спекулациите за загуби на финансовите институции, както и заради скъпия петрол, който ще натисне надолу икономическия растеж, а от там и печалбите на компаниите.

Почти всички индекси в Обединеното кралство и Франция са оцветени в червено, като само водещите индикатори все още запазвзат минимален ръст FTSE 100 INDEX в Лондон е със символичен ръст от 0.01% до 5 907 пункта, а CAC 40 INDEX в Париж се движи с ръст от 0.21% до 4 805 пункта. В Германия DAX INDEX се повишава с 0.32% до 6 825 пункта.

Изцяло негативни са пазарите в Испания, Швейцария, Португалия, Ирландия, Холандия, Белгия, Австрия и Норвегия.

Фондовите пазари в Съединените щати отвориха със слабо повишение заради отдръпването на цената на петрола от рекордните близо $ 140 за барел, както и заради добрите данни за продажбите на McDonald's. На Уолстрийт индустриалният DOW JONES INDUS се повишава с 0.75% до 12 301 пункта, а S&P 500 INDEX добавя 0.45% до 1 366 пункта. Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE INDEX отчита загуба от 0.37% до 2 465 пункта.