Доларът смачкан и наранен остана изтощен в азиатската сесия, въпреки че успя да вземе минимално повишение, съобщава Forex.com, след продължаващото драстично обезценяване на щатската валута.

Поредният срив вчера дойде след оповестения спад на нови жилища в Съединените щати, който е най-голям от 17 години насам и повишаването на цените в Америка. Еврото направи рязко движение към ниво 1.60, като поскъпна до рекордните $ 1.5978 за 1 ?. Преди това стана ясно, че инфлацията в САЩ се е повишила през март с 0.3%, заради скока на горивата и храните. Което също натисна долара надолу. 

Колапса на долара обаче започна по-рано, около обед, когато еврото вече бе достигнало първия си рекорд от вчерашната сесия от $ 1.5967 за 1 ?. Причина станаха данните за рекордно високата инфлация в Европа. Евростат съобщи, че през март цените в еврозоната са се повишили с 1%, като на годишна база поскъпването е 3.6%.В Европейския съюз инфлацията през март е била 0.8%, а на годишна база 3.8%. Анализаторите бяха единодушни, че високата инфлация ще бъде основният мотив на Европейската централна банка да се въздържи от понижаване на лихвата в еврозоната. И досега ЕЦБ редовно декларира, че основната цел на банката е ценовата стабилност в зоната.

Днес след влизането на европейските пазари „зелените пари” отчитат слабо повишение спрямо нивата от снощи, като доларът се котира спрямо еврото при $ 1.5935 за 1 ?, към японската йена за 102¥, а към швейцарския франк за 0.9986 CHF за $ 1.

Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5928 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.22792.