Камарата на представителите на САЩ в сряда прие проект на Закон за валутна реформа за свободна търговия – предава от Вашингтон китайската държавна медия „Синхуа“. По този начин САЩ ще се опитат да търсят търговски санкции срещу своите търговски партньори, за които се предполага, че манипулират валутата си.

Според китайската медия това е нов пример за надигащия се в САЩ протекционизъм. Гласовете са разпределени 348 – 79 в полза на закона. Документът сега отива в Сената, след това, ако бъде приет и там, ще трябва да бъде разписан от президента Барак Обама, преди да се превърне в закон.

Преди гласуването, централната банка на Китай направи изявление, че ще продължи да подобрява механизма за определяне на разменния курс на юана с цел повишаване на гъвкавостта му. След вота китайски официални лица коментираха, че Световната търговска организация няма да допусне приемането на такъв акт.

Американската гледна точка: с поглед към Китай, долната камара гласува за по-големи митнически правомощия, пише New York Times. Към китайските лидери е бил изпратен необичайно конфронтиращ се сигнал, който предвижда да се даде на администрацията на Обама разширено правомощие за налагане на мита върху на практика всички китайски стоки.

Само през тази година това може да засегне внос на стойност 300 млрд. долара, ако Китай откаже да ревалвира валутата си, изчислили са специалистите.

И досега някои стоки са били облагани с предпазни мита, например стомана и гуми, но при доказателства за нечестно субсидиране на търговията митата вече ще могат да се приложат срещу целия вносен асортимент – ако законът бъде приет.

Коментарът на NYT е, че този ход е спорен според законите на Световната търговска организация, но е нужен на Обама, тъй като в САЩ нараства недоволството от загубата на работни места. Възможно е СТО да отхвърли предложението на САЩ, но политиците в Америка ще са направили символичен акт, който ще каже на гласоподавателите, че има отношение и се работи по въпроса.

Но на всички е ясно, че търговска война с Китай ще засегне сериозно и двете страни, като рисковете от обтягане на взаимните отношения излизат далеч извън търговията.

В СТО обикновено жалби срещу нечестни търговски предимства се уважават при директна субсидия за производството. Индиректната помощ, произтичаща от подценената валута, е нов казус в този международен орган. Същевременно тази практика се прилага столетия наред от много държави по света и най-малкото затова е спорно дали СТО ще уважи американската жалба.

Китай е най-големият кредитор на САЩ, припомня американското издание. Но това не пречи на някои конгресмени да обвиняват Китай, че отнема конкурентните предимства на САЩ, като твърдят, че китайската търговска експанзия е довела до загубата на 1.5 милиона работни места.