На днешно заседание Управителният съвет на Българската стопанска камара избра нов председател. Това е Сашо Дончев, президентът на Овергаз. Божидар Данев, който оглавява работодателската организация от 1993 година, става неин изпълнителен председател.


Смяната на ръководството в БСК се дължи на „необходимостта за привеждане на организационната структура в съответствие с добрите европейски практики“ - пояснява пресцентърът. Целта е административното управление на камарата да се отдели от дейността по определяне на политиките на организациите, която става изцяло функция на Управителния съвет.

 

Божидар Данев ще продължи да управлява административния екип на организацията и да координира взаимоотношенията й с държавните институции, социалните партньори, неправителствения сектор и др.

Новият председател Сашо Дончев ще ръководи работата на Управителния съвет, който приема планове и програми за дейността на камарата, организира изпълнението на решенията на Общото събрание и отчита своята дейност пред него.


Сашо Дончев е на 56 години. Завършил е Държавната академия за нефт и газ в Москва. През 1991 г. Дончев съвместно с колеги създава „Овергаз” ООД и е сред инициаторите за развитие на газификацията в България. Член е на Академията за технологични науки на Руската федерация.