Университетите ще работят, макар и в по-тежки условия от предишните години, ще се постараем да няма дървени ваканции. Няма апокалипсис, апокалипсис е, когато нещо се е сринало, но понеже сега идват избори, всеки идва с черните прогнози. Това заяви в „Седмицата” на Дарик министърът на образованието Сергей Игнатов.  

По думите му е необходимо първо да се спрат течовете в системата на науката и образованието и тогава да се говори за допълнително финансиране.

„През последните 20 години тази сфера беше най-слабо реформирана. Не може да си конкурентноспособен, ако работиш по такъв стар модел. Това е най-затлачената сфера и затова тя най-болезнено понася кризата, най-неподготвена е за нея и излиза на протести”, коментира министър Игнатов.

Той обяви, че за модернизиране на системата, министерството ще инвестира 30 млн. лева за електронно обучение във висшето образование, пари, които са пренасочени от дистанционното обучение, което не е толкова ефективно.

"Независимо от икономическите проблеми, нашата криза не ни е хванала така за гърлото, както се случва в страните около нас. Не може с лека ръка да се говори, че има липса на приоритет в образованието. Проблемът е, че България не е толкова богата страна. Все още не сме сред силно развитите европейски страни. Разбира се чувстваме кризата по-тежко", допълни просветният министър.