17:30 часа

 

Фондовите индекси в Ню Йорк покачват силно, подкрепени от успокояването на цените на петрола, покачването на БВП на САЩ и по-силното от очакваното доверие на потребителите в американската икономика.

 

След като петролният министър на Саудитска Арабия заяви, че страната му има достатъчен свободен капацитет, за да компенсира спада на доставките на суровината от Либия, цената на черното злато се консолидира около 97 долара за барел в Ню Йорк и около 111 долара за барел в Лондон.

 

Това успокои страховете за ново силно поскъпване на черното злато и повторение на разрушителните събития от 2008 г.

 

В доклад на Министерството на търговията на САЩ публикуван малко преди старта на сесията на фондовия пазар, претегленият през инфлацията ръст на американската икономика през последното тримесечие на 2010 г. беше възходящо ревизиран до 0.4%, спрямо прогноза за 0.3%.

 

А финалният доклад на Мичиганския университет и Reuters за потребителското доверие в американската икономика през февруари показа изненадващо силно увеличение на индикатора до 77.5, при прогнозна стойност от 75.1 пункта.

 

Така в първия час на сесията индексът на сините чипове в Ню Йорк се покачва с 0.54%, до 12 134 пункта, воден от акциите на производителя на самолети Boeing, който днес спечели договор за 35 млрд. долара за доставка на въздушни танкери за американската армия. Пазарната капитализация на дружеството нараства с 2.90%.

 

Широкият индекс S&P 500 нараства с 0.86%, до 1 317 пункта, а технологичният Nasdaq е нагоре с 1.20%, до 2 771 пункта.

 

Фундаменталните данни оказаха подкрепа и на долара в качеството му на американска валута и еврото поевтинява с 0.45%, до 1.3736 долара, а доларовият индекс на NASDAQ се повишава с 0.384%, до 77.351. Влияние за поскъпването на долара оказва и затварянето на къси позиции върху американската валута в последния ден от седмицата и края на месеца.

 

Цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се движи около нивата от края на деня в четвъртък, като поевтинява с 0.02%, до 97.26 долара за барел. А в Лондон еквивалентните контракти за сорт Брент поскъпват с 0.03%, до 111.39 долара за барел.

 

Нарастването на фондовите индекси и апетитът за риск се отразяват негативно на цената на златото в качеството му на инструмент за хедж, и металът поевтинява в Чикаго с 0.68%, до 1 406 долара за тройунция.

 

12:30 часа

 

Европейските пазари покачват в първия час на търговията, след като цените на петрола леко отстъпиха от вчерашните си нива, въпреки продължаващата неяснота около ситуацията в Либия.

 

За покачването на индексите голямо влияние оказват акциите в банковия сектор, след като Lloyds Banking Group се върна на печалба през 2010 г. От финансовата компания отчетоха нетен приход, преди данъци в размер на 2.2 млрд. паунда, спрямо загуба от 6.3 млрд. паунда през 2009 г. При това в резултата за 2009 г. влизаха и 11.2 млрд. паунда, платени от HBOS за поглъщането на Lloyds през 2008 г.

 

Основната причина за добрият финансов резултат на банката през 2010 г. е намаляването на резервите срещу лоши заеми с 45%, до 13.2 млрд. паунда. Въпреки че Lloyds е отпуснал 30 млрд. паунда ипотечни заеми, 49 млрд. паунда заеми за едрия бизнес и 11 млрд. паунда кредити за дребни и средни предприятия.

 

Днес акциите на банката поевтиняват в Лондон с 5.75%, тъй като тя все още не успява да увеличи нормата си на печалба от текущите операции. Но новината, че е излязла на печалба повдигна банковия сектор в цяла Европа. Barclays поскъпва с 0.5%, във Франкфурт Commerzbank е нагоре с 0.49%, а в Париж Societe Generale покачва с 0.47%.

 

Положителна фундаментална новина от днес е и последният доклад на Европейската централна банка за паричната маса и кредитирането в еврозоната. Докато агрегатът на паричното предлагане М3 е забавил ръста си през януари до 1.5%, кредитирането в частния сектор е нараснало на годишна база с 2.4%.

 

Негативен ефект има низходящата корекция на БВП на Великобритания за последното тримесечие на миналата година. Според днешния доклад на Националната статистическа служба в Лондон икономиката на страната се е свила не с 0.5%, а с 0.6% през периода, което намали икономическия растеж за цялата 2010 г. на 1.5%.

 

Индексът на водещите британски компании FTSE 100 покачи с 0.24%, до 5 934 пункта, след 4 дни на понижения, преди търговията на SETS платформата на Лондонската фондова борса да бъде преустановена заради технически проблем.

 

Във Франция CAC 40 нараства с 0.84%, до 4 043 пункта, а във Франкфурт DAX печели 0.44%, до 7 162 пункта.

 

Оптимизмът на инвеститорите се дължи до голяма степен на отстъплението на цените на петрола, като априлските фючърси на американския лек суров нефт поевтиняват с 0.04%, до 97.24 долара за барел. На стоковата борса в Лондон еквивалентните контракти за сорт Брент се търгуват също с 0.04% понижение, до 111.32 долара за барел. Спадът на цените на суровината се дължи на отчетеното вчера покачване на петролните запаси на американските компании до 346.7 млн. барела през миналата седмица.

 

За поевтиняването на черното злато допринасят и уверенията на саудитските власти, че арабската страна, която е най-големият износител на нефт в света, има достатъчно свободен капацитет, за да компенсира спада на доставките от Либия.

 

Ръстът на европейските индекси и увеличаването на апетита за риск оказват натиск върху долара в качеството му на резервна валута. Еврото поскъпва с 0.087%, до 1.3810 долара. Новината за силния спад на БВП на Великобритания през последното тримесечие на миналата година пък доведе до силен натиск върху паунда, който поевтинява с 0.27%, до 1.1663 евро и с 0.20%, до 1.6106 долара.

 

8:00 часа

Със спад за два от водещите индекси завърши търговията на фондовата борса в Ню Йорк снощи. Инвеститорите бяха заети да се притесняват за поскъпването при петрола и за напрежението в Либия. С понижения завършиха индустриалните гиганти на Wall Street и компании от финансовия сектор, докато технологичните корпорации намериха инвеститорска подкрепа.

DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.31% до 12 068 пункта.
S&P 500 INDEX се понижи с 0.10% до 1 306 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.55% до 2 737 пункта.

Може би неочаквано азиатските пазари намериха път нагоре и продължават на положителна територия. Имайки предвид колко сложна стана обстановката с високите цени на храните, това, което се случва сега в Либия, е последното нещо, от което светът се нуждаеше, коментираха анализатори преди началото на сесията, което се очакваше да е негативно заради спадовете на Wall Street.

Оказа се, че пазарът е на друго мнение. Дори в Хонконг водещият индекс се движи на положителна територия след четири поредни сесии на загуби.

Високите цени на петрола не изглежда да са повлияли на инвеститорските вложения в акции на компании, чиито резултати се влияят от динамиката при петрола. Основните авиопревозвачи и автомобилни концерни се движат с поскъпвания. В Китай ръстът на борсата подхранват и финансовите корпорации, а в Япония именно високите цени на петрола и храните носят добрия ефект, тъй като се оказва, че по този начин страната на изгряващото слънце решава проблема си с дефлацията.

NIKKEI 225 добавя 0.51% до 10 505 пункта.
HANG SENG INDEX расте с 1.60% до 22 961 пункта.
CSI 300 INDEX се покачва с 0.42% до 3 204 пункта.

На стоковите пазари петролните фючърси се търгуват около нивото от $ 100 за барел, след като снощи докосваха котировки над $ 103 за барел. В американската сесия снощи суровината завърши със спад от 9 цента до $ 97.19 за барел, а тази сутрин по време на азиатската сесия се наблюдава леко поскъпване до $ 97.64 за барел лек американски петрол. Сортът брент струва $ 112.61 за барел.

Златото е на цена от $ 1 405.20 за тройунция и се търгува с поскъпване.

Във валутната търговия еврото поскъпна спрямо долара, достигайки най-високото си ниво от 3 седмици насам. Към този час обменният курс за едно евро е 1.3823 долара спрямо $ 1.3799 късно в четвъртък.

Според наблюдаващи пазара в движението на валутните пазари прозират очаквания от срещата на Европейската централна банка през следващата седмица, още повече, че без удовлетворителен отговор остана въпроса с инфлацията, която по последни данни продължава да е над поставеното от ЕЦБ ограничение. Все повече се прокрадват мнения, че централната банка ще трябва да промени политиката си от улеснения, към затягане на правилата, в това число и чрез вдигане на основната лихва.

Така, освен, че спадна към еврото, доларът олекна и спрямо друг основен съперник - швейцарският франк. Вчера бе отчетен рекорден спад с 0.6% до 93.16 сентима. Както и към еврото, и тук в слабостта на зелените пари специалистите съзират трейдърски очаквания, че Федералния резерв ще пристъпи към вдигане на лихвите последен, след ЕЦБ и Банк ъф ингланд.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!