18:00 часа

Индексът на производствената активност в региона на Филаделфия през февруари скочи до най-високо равнище спрямо януари 2004 г., съобщи Федералната резервна банка на Филаделфия. Покачването е много по-силно от очакваното, от 19.3 пункта през януари до 35.9 пункта през февруари. Това оказа силен ефект на пазара – но ще може ли да компенсира данните за новите безработни и инфлацията?

 

В момента DJIA сви понижението си до 0.04% на 12281 пункта, а Nasdaq е на 2821 пункта, спад от 0.16%. S&P500 се смъква с 0.15%. Тоест част от загубите е изтрита. За час и половина от началото на търговията, водещият индекс на акциите в САЩ направи 8 обрата на посоката – това говори, че денят все пак може да завърши на плюс.

 

Най-голям принос за стремежа нагоре на Dow Jones имат технологичните компании, начело с Intel. Междувременно стана известно, че президентът барак Обама ще направи пътуване в Западните щати, за да се срещне с бизнес лидери от технологични компании.


17:00 часа

Покачването на индекса на потребителските цени в САЩ през януари обезцени щатската валута. След като през декември и януари индексът на потребителските цени показа 0.4% прираст, версията на политиците, че инфлацията не е актуална тема за страната, изглежда малко неоснователна. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари в кошница от 6 валути, се смъкна с 0.13% до 78.12 пункта.

 

Спрямо еврото, доларът се търгува при ниво 1.3583 долара, а спрямо паундът 1.6128, като спадът на американската валута по кабела достигна 0.25%. Доларът се смъкна и с над 0.3% спрямо йената до 83.42 йени за долар. Загубата спрямо швейцарския франк – бастионът на сигурността – достигна 0.77% в рамките на деня до 1.0508 долара за франк.

 

Wall Street потопи нос. DJIA се понижи с 0.2% до 12263 пункта, Nasdaq се смъкна с 0.16% до 2821 пункта, а S&P500 загуби 0.26% до 1333 пункта.

 

Данните за заетостта и безработицата в САЩ говорят, че количествените улеснения на Бен Бернанке вървят по своя път и водят до очакваните ефекти. Заедно с това, пространството за QE3, с което по-скоро на шега се спекулираше през последните седмици, става пренебрежимо малко със свидетелството за поскъпване, пък било то и заради вносната инфлация.

 

Спадът на долара подкрепи цената на петрола, като WTI се търгува на цена 85.11 долара за барел, а брентът е на 103.92 долара за барел. Златото днес прибави нови 7 долара до 1382 долара за тройунция. Страхът от инфлацията е сред основните причини за покупка на злато.

 

Фондовите борси в Европа не показват различно движение от американските. Ако акциите днес видят поскъпване, това ще се дължи само на окуражителен коментар на Бернанке.

 



12:05 часа

Акциите на европейските компании се борят да останат в зоната на печалбите, след като скъпият петрол и размириците в Близкия Изток и Северна Африка дават мрачен фон на опита за оптимизъм. Към този час водещият индекс във Франкфурт DAX30 се понижава, макар и само с 0.01%, до 7413 пункта. Качват се компаниите от германския технологичен сектор, следени от индекса TecDAX.

В индекса на „големите 30“ губещи са на първо място автомобилостроителите, независимо от отличния доклад, публикуван вчера от Daimler. Това е напълно логично – оскъпяването на горивата до подобна степен вещае и свиване на търсенето на автомобили в световен мащаб. Покачват се акциите на банките, на първо място Commerzbank, както и на енергийните гиганти RWE и EON.

В Лондон се задържа ръст от 0.01% до 6086 пункта заради поскъпване с 2-3% на големите банки, а в Париж френският оптимизъм успя да вдигне CAC40 до 0.12%, също благодарение на BNP Paribas. Най-големият в света хранителен концерн Nestle отчете троен ръст на печалбата, благодарение на добрия бизнес във всички региони и сектори, което не само че вдигна акциите на швейцарската компания с 1.6%, а и обнадежди пазарите за нещо по-добро днес.

Но все пак петролът: лондонският брент в момента се търгува по цена 103.82 долара за барел. За европееца е малко утешение, че WTI струва само 84.46 долара. Скъпият петрол, в съчетание с прогнозите за въвеждане на електромобили в масова употреба чак след 2012 – 13 година, е силно негативен фактор за автомобилостроителите.

Суровините като цяло растат, с малките но важни изключения на дървения материал и ориза в Чикаго. Соята също поевтинява. Властите в Китай очакват възстановяване на посевите пшеница от тежката суша на последните седмици, благодарение на дъждовете и по-интензивно напояване.

Медта загуби 1.06% от стойността си, докато златото поскъпна до 1377.8 долара за тройунция. На валутните пазари доларът на САЩ губи почва спрямо швейцарския франк, което говори за инвеститорски тревоги. Евро/долар е 1.3567, долар йена 83.555, паунд/долар 1.6120.

Важните новини, които трябва да чакаме днес, идват от САЩ: индекс на потребителските цени и молби за помощи за безработица. Председателят на Федералния резерв ще говори пред Банковата комисия. Данните са с потенциал да окажат силно въздействие на пазара, възможни са резки промени на валутните и фондовите пазари, особено ако се установи по-висока от очакваното инфлация и съответно шефът на ФЕД вземе отношение по въпроса.

7:55 часа

Солидно представяне направиха акциите, търгувани на Wall Street тази нощ. Водещите индекси завършиха със стабилни покачвания. Добре им се отразиха финансовите данни, отразяващи добри печалби при големи корпорации като DELL, AMP, NAVIDIA, както и новината за сливането между борсите в Ню Йорк и Франкфурт.

Позитивни сигнали изпрати и Федералния резерв на САЩ, който тази нощ анализира успеха на програмата "Количествено улеснение 2" и обяви, че не смята да променя параметрите й. Очакванията на централната банка са, че растежът на САЩ през 2011 година ще се движи между 3.4% и 3.9%, което е подобрение на предишната прогноза за 3% икономически растеж. Нивото на безработицата ще остане между 8.8% и 9%, смятат още от ФЕД.

Напрежението в Средния Изток обаче балансира настроенията, особено след като несигурността от Египет се разпростря в Иран и Сирия.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.50% до 12 288 пункта.
S&P 500 INDEX добави 0.63% до 1 336 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се повиши с 0.76% до 2 825 пункта.

Ръстовете в Америка окуражиха инвеститорите в Азия, но малко след началото на търговията, сред тях се появиха и доста песимисти.

Негативизъм на китайската борса се появи заради скептицизъм към резултатите на строителните предприемачи. Причината е в нов закон, който иска от хората, които за пръв път купуват недвижим имот, да докажат, че са плащали коректно социални осигуровки за последните 5 години.

NIKKEI 225 се покачва с 0.18% до 10 827 пункта.
HANG SENG INDEX е на ниво 23 157 пункта.
CSI 300 INDEX пада с 0.40% до 3 235 пункта.

На стоковите пазари петролът поскъпна с 0.8% до $ 84.99 за барел лек американски петрол по време на североамериканската сесия. В азиатската цената продължава нагоре до $ 85.06 за барел, а сортът брент струва $ 103.37 за барел.

Валутната търговия протича със спад при долара, който се понижава от .3486 на .3574 към еврото, поевтинява и към японската йена и швейцарския франк. Отразяват му се размириците около Суецкия канал и по-конкретно намерението за изпращане на ирански войници около главната петролна транспортна артерия в региона.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!