След като днес, както се очакваше Европейската централна банка запази паричната си политика без промяна, президентът на институцията Марио Драги, който при това е рожденик, разтърси пазарите.

На редовната пресконференция след заседанието за определяне на лихвените нива той обяви, че ЕЦБ е готова да разшири програмата си за количествени улеснения, като плавно може да увеличи дела на облигациите, които купува от страните-членки на еврозоната, от 25% на 33% от всяка емисия. Това не е единствената бомба, която Драги хвърли днес.

Но заявената в самото начало на пресконференцията готовност за засилване на количествените улеснения предизвика еуфория на фондовите пазари и срина еврото и златото.

Германският индекс на сините чипове DAX се покачва с 2.27%, до 10 276 пункта, а френският CAC 40 печели 1.82%, до 4 638 пункта. Еврото падна с 1.07%, до 1.1107 долара. А цента на златото падна с 1.07%, до 1 134.05 долара за тройунция.

Както се и очакваше ЕЦБ понижи инфлационните си очаквания, заявявайки че има нови рискове за влошаване на икономическите перспективи. Засега обаче не е ясно дали събитията по света ще имат трайно въздействие върху цените.

С други думи, ЕЦБ е готова да предприеме повече действия, ако е необходимо, но засега ще изчака.

Прогнозата за инфлацията през 2015 г. е намалена от 0.3% на 0.1%. А очакванията за ръста на потребителските цени през 2016 г. са понижени от 1.5%, до 1.1%.

Драги обяви, че през следващите месеци може да бъде отчетена и дефлация, но тя ще се дължи на поевтиняването на петрола и ще е временна.

Той добави, че курсът на еврото е важен за икономическия растеж и ценовата стабилност, но не е цел на паричната политиката сама по себе си.

Президентът на ЕЦБ потвърди, че няма да има отписване на депозити от гръцките банки, тъй като подобен ход би затруднил изключително много както отделните вложители, така и предприятията в Гърция.

Според Драги има "влошаване на ситуацията" в няколко от развиващите се пазарни икономики и е малко вероятно тези проблеми да бъдат "бързо преодолени". В същото време ЕЦБ ще трябва да изчака и да видим дали нестабилността на пазарите е краткосрочна или не. Ако волатилните условия продължат по-дълго това ще доведе до трайно покачване на рисковите премии.