Централното ръководство в Пекин е наредило на банките да започнат мащабно рефинансиране на общинския дълг в Китай, съобщава Financial Times. Така втората икономика в света ще се опита да се справи с планината от 1.7 трилиона долара /10.7 трлн. юана/ дълг, натрупан след избухването на световната финансова криза в местните правителства. Близо половината от тези суми са с падеж до три години.

Според експертите, този ход е директно насочен към предотвратяване на кредитна криза в Китай. Инвеститорите гледат на развитието на ситуацията с дълга на местните правителства със засилващо се притеснение, тъй като китайските банки могат да понесат загуби от много милиарди и глобалният икономически мотор да спре в най-неподходящото за света време.

Още през юни 2011 г. китайското правителство се зарече да се справи с проблема на местния дълг. Първо се обмисляше опрощаването на 2 – 3 трилиона юана, а някои държавни банки бяха „посъветвани“ да отпишат част от лошия общински дълг. После беше направен опит някои подбрани общински проекти да бъдат продадени на частни инвеститори, твърди Reuters.

Има основание Пекин да се заеме с решаването на проблема с местния дълг, тъй като по време на финансовата криза 2008/09 г. тъкмо централното правителство нареди на провинциите да харчат много, за инфраструктурни проекти. Така се очакваше да се захрани икономическият растеж. Местните правителства така и направиха, като теглиха за целта големи кредити.

Според експертите, въпросният местен дълг вече се рефинансира от банките, но мащабът на операцията все още не е ясен. Нещо повече, китайските банки крият проблемните си кредити до последно, като твърдо отказват да ги отбелязват като необслужвани, преди да ги реструктурират.

В някои случаи кредитите се реструктурират с удължаване на матуритета им – с до 4 години. Не всички кредити на местните правителства ще бъдат подновени, твърдят запознати с китайския план. Финансиране за проекти като магистрали ще бъде осигурено, но някои по-маловажни проекти, например за изграждане на градски площади, може да бъдат изоставени.

Банките освен това могат да отчетат инвестициите си в местните проекти съгласно ръководния петгодишен план, който им предписва кредитиране за индустриални подобрения и зелен растеж.

Лоши регулации, но не мисля, че ще имаме банкова криза в Китай“ - коментира анализатор от Хонконг.

В друга новина за CNBC американски експерти отново твърдят, че зад объркващите официални новини за икономически успехи на Китай се крият страшни мечки. Почти всички статистики за китайската икономика през януари се понижаваха.

Но опитни анализатори допълват, че Китай работи според лунен календар, по-стар от нашия слънчев. Естествено е икономическата активност да се съобразява с Новата година. Миналата година Нова година беше през февруари – а тази през януари. Логично е индустриалното производство да спада – през месеца имаше много почивни дни.

Така че западните хора лесно могат да бъдат подведени. За да разберем по-добре какво става в Китай, съветът на експертите е да изчакаме февруари и след това да сравним данните за двата месеца.