Дунав мост 2 ще струва още по-скъпо на данъкоплатците, след като днес Народното събрание одобри със 120 гласа "За" проекта за актуализация на бюджета на проекта. Той ще се оскъпи с още 50 млн. лв., които ще бъдат взети назаем от Европейската инвестиционна банка. До тук бюджетът за строителството на моста от българска страна е 225.145 млн. евро.

В същото време бюджетът на проекта от румънска страна е 48 млн. евро и включва безвъзмездна помощ от ИСПА и финансиране от държавния бюджет.

По време на дебатите в парламента стана ясно, че единственият вариант мостът да бъде построен, е да се насочат допълнителни средства към проекта от българска страна. Сред аргументите, които убедиха депутатите за допълнителния харч, е че новият обект създава работа на хиляда души и ако строителните дейности спрат, България ще трябва да плаща неустойки за неизпълнение, съгласно клаузи по договори.

Дунав мост 2 се възприема като стратегическа инфраструктурна връзка по протежението на Пан-европейски транспортен коридор IV за Югоизточна Европа. Той трябва да открие възможности и за ЖП трафик през река Дунав. Съоръжението бе проектирано през 2007 година от испанската фирма FCC, а изпълнител на строителните работи е френско-британският консорциум Ingerop/High-Point Rendel.