Лом е в готовност за изграждане на първа защитна дига на река Дунав, научи Дарик. На мястото вече са осигурени 300 чувала с пясък, бетонни елементи и земна маса, която ще е в основата на дигата.

"Ще изчакаме още около 5 см. покачване на нивото на реката и започваме да строим, обявиха от Общината. Това означава най-късно утре сутрин, ако покачването се запази.

В момента Дунав край Лом е 835 см, като нивото за последните два дни се е повишило с около 30 см.

С 22 см. вече е залято и шосето Видин-Лом, според Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав.

09:57 часа

Нивото на Дунав при Видин стигна 834 см през последното денонощие, като е регистрирано покачване с 10 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция при Ново село. Остават 16 сантиметра до обявяването на втора степен на готовност на институциите при високи води на Дунав във Видин.

В района на Ново село днес е регистрирано повишение на нивото с 8 см, водният стоеж е 778 сантиметра. Под наблюдение е критичният пътен участък Рациария-Арчар от второкласния път за София, който ще бъде затворен за движение при ниво над 840 см - тогава водите на Дунав заливат отсечката.

Във Видин остава в сила обявената първа степен на готовност, която се въвежда при ниво на реката 750 сантиметра. В критичните участъци на защитната дига при Видин има изградени временни земнонасипни съоръжения, информират от общината.