Двама служители на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) са изнесли темата за матурата по български език, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Те обаче няма да бъдат разследвани, защото информацията в случая не е била класифицирана.

Докладът по случая, който МВР ще предаде на образователния министър Сергей Игнатов, е готов на 98 процента, съобщи вътрешният министър. От проверката ставало ясно, че над уличения в изнасяне на темата експерт Красимир Лефтеров има двама други служители на МОМН, които също са имали непряк достъп до информацията: „Цялата информация е ясна. Просто ще бъде предоставена на министъра на образованието, а той е човекът, който ще предприеме съответните действия. По всичко, което колегите свършиха, е установено и се вижда, че има изтичане на информация".

Двамата служители обаче няма да бъдат разследвани, защото информацията в случая не е класифицирана и не носи гриф „Секретно". „Темите са били доста свободни като разпространение и възможности, които се дават. Просто няма класификация на документите, които са излизали по тази тема", обясни Цветанов.