Най-много 6 млрд. евро може да струва строежът на двата реактора на АЕЦ Белене. Това съобщи в София вицепрезидентът на руския изпълнител Атомстройекспорт Генадий Тепкян. той призна, че от компанията имат сериозни притеснения заради колебанията на новото българско правителство за реализацията на централата.

Необосновани са твърденията от страна на българската държава, че АЕЦ Белене ще струва 10 млрд. евро, категоричен бе Генадий Тепкян. Дори и най-тежкият коефициент на инфлацията да бъде прибавен към официалната цена в договора с руската компания от 4 млрд. евро, оскъпяването може да достигне най-много до 6 млрд. евро, обясни вицепрезидентът на Атомстройекспорт. Той припомни, че все още не е постигнато съгласие кой коефициент на инфлацията ще се вземе предвид при изчисленията.

Забавянето на проекта до момента е 15 месеца. Ако България замрази реализацията му с две години например, това ще доведе до оскъпяване на оборудването с около 300 млн. евро, посочи Тепкян. Въпреки това той не се ангажира точно колко пари ще дължим на руската компания за неустойки, ако се откажем от Белене.

По думите му новото правителство все още не е навлязло в същината на проекта, но трябва бързо да вземе решение си, тъй като евентуално отлагане ще постави под сериозен риск част от готовото оборудване и то ще трябва да се изгражда наново.

Тепкян обясни, че Атомстройекспорт продължава работата си с българските и чуждестранните подизпълнители. По думите му някои елементи от реакторите вече са готови, а предварителните резултати от проучванията показват, че вече може да се започне и самият строеж на централата.

Проектът на руската компания за АЕЦ Белене е сред най-добрите в тази област в световен мащаб, каза още заместник-шефът на Атомстройексопрт. Според Тепкян разработката може да бъде използвана за всяка друга площадка, в случай че България се откаже. Генадий Тепкян добави, че все още не е получил покана за разговор нито от ресорния министър Трайчо Трайков, нито от ръководството на НЕК, която е възложител на проекта за АЕЦ Белене.