Само две фирми подадоха оферти за закупуване на част от ОЦК.

За петък е обявен търгът за разпродажба на имуществото на комбината. В Районния съд в Кърджали ще бъдат отворени офертите и ще се разбере кой ще е новият собственик на дружеството.

Според ЧСИ Росен Сираков, който провежда търга, към ОЦК интерес са проявили водещи чуждестранни компании, но не е ясно дали те участват в търга.

Продават се 50 процента идеални части от имот с площ 326,230 дка, заедно с построените в него промишлени и други сгради на ОЦК АД.

Началната тръжна цена е 8 307 593 лева, а стъпката за наддаване е 830 760 лева. Тази цена е десетки пъти по-ниска в сравнение с дълговете, натрупани от предприятието към кредитори и доставчици в размер на 350 млн. лева.

Половината от ОЦК-Кърджали ще бъде разпродадена, след като най-големият кредитор на комбината - ПИБ, си поиска парите.

Мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от банката, както и да се разплаща с металурзите, на които дължи заплати за повече от 6 месеца. Много от тях напуснаха предприятието и сега са на трудовата борса. В комбината са останали близо 150 човека.

Дори и да бъдат успешно продадени частите от бившия металургичен гигант, те няма да могат да покрият огромните му дългове, в това число и за заплати на работниците, коментират служителите.