Испанските спестовни банки Caja Madrid и Bancaja са стартирали процеса по сливане. Така на Пиренеите ще се „роди” най-голямата спестовна банка.

Припомняме, че миналата седмица Caja Madrid поиска държавна помощ. Преди това пък самото испанско правителство призова банките в страната да засилят позициите си на пазара, за да устоят на кризата и на проблемите с публичния дълг.

Към края на май пък държавата се наложи да национализира малка спестовна банка, която не успя да мине през тежките преговори за сливане.

Бордовете на директорите на двете банки са провели среща още вчера. Ако се стигне до финал на сливането, вероятно ще се наложи да банките да ползват 4.5 милиарда евро от специалния фонд за закъсали банки.

Според анализатори, процесите, които в момента текат на испанския банков пазар, се случват късно, но въпреки това започнатото трябва да се реализира докрай.

Икономисти допълват, че заради гръцката криза фокусът на вниманието се е насочил и към твърде задлъжнялата Испания, което означава, че страната трябва да демонстрира действия и реални реформи. Bloomberg