Българите слабо познават качеството на родния мед. Това заявиха пчелари по повод предстоящия Софийски фестивал на меда – пролет 2011 г. Те отново алармираха за проблемите в пчеларския отрасъл и обявиха отношението на държавата като лошо и безхаберно. 15 на сто е нормалната смъртност на пчелите през зимните месеци, за последната година обаче тя е достигнала до 30 на сто. Цената на меда в България според пчеларите е най-ниската в Европа.

Поради намаляването на броя на пчелните семейства, съответно и на пчеларите, количеството на произведения мед варира. За миналата година той е между 10/12 000 тона, от тях около 9000 тона са изнесени в чужбина, главно в страни от Европейския съюз. Според родните пчелари, България е на второ място по качество на билки, следователно на едно от първите места по качество на мед в света. Цената на този хранителен продукт според тях обаче е безпрецедентно ниска. За сравнение те посочиха цената за буркан мед в Гърция, която е около 15 евро, а у нас тя е между 8 и 10 лв, като консумацията на мед сред българите е ниска.

„Над 30 писма сме написали по проблемите на пчеларството и във всяко едно от тях почти винаги фигурираше искането за държавна помощ или субсидия, или заплащане за опрашителната дейност на пчелите. Тоест това, което пчелите дават, пчеларите също безвъзмездно на държавата и срещу което не получаваме никаква помощ“ каза инж Мифаил Михайлов.

Пчеларите заявиха, че проблемът в техния отрасъл е от национално значение и държавата постепенно губи един от основните ресурси за подобряване на качеството на живот, от който пряко зависят всички земеделски отрасли.