Дълговата криза в Гърция е довела до нарастване на броя на самоубийствата и все повече гърци посягат към наркотиците и се насочват към проституция. Рязко са се увеличили и ХИВ-позитивните, алармира гръцкият в. "Етнос", като се позовава на британско изследване. 

Жестоките икономически мерки и растящата безработица тласкат все повече хора към отчаяние в Гърция и ги довеждат до зависимост от наркотици, а намаляването на разходите за здравеопазване показват, че все по-малко хора прибягват до лекарска помощ. 

Картината за здравословното състояние на гърците е тревожна, казва Дейвид Стаклър, социолог от университета в Кембридж, публикувал резултатите от изследването в медицинското издание "Ланцет".  

Констатираме тревожни тенденции, почти двойно увеличение на самоубийствата, нарастване на убийствата, скок с 50 на сто на ХИВ-позитивните. Гърците казват, че здравето им се влошава, но не ходят на лекар, въпреки че трябва да го направят, обяснява Стаклър. 

Според него самоубийствата в Гърция се нараснали със 17 на сто от 2007 г. до 2009 г. и се очаква още по-голямо увеличение от 25 до 40 на сто.             

Случаят с Гърция е едно предупреждение за това какво може да се случи, ако бъдат направени значителни съкращения в здравеопазването заради рецесията, казва още британският социолог.