В следващите в 8 години България си е поставила амбициозната цел да увеличи газифицираните домакинства от 3% на 30%. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Една от основните пречки газификацията да е толкова изостанала, е че домакинствата трябва да направят сериозна инвестиция за газификация от порядъка на 5 000 – 6 000 лева. Затова в Международен фонд "Козлодуй" е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата, за изграждане на инсталациите.

Сумата на помощта за всяко семейство ще бъде фиксирана - между 2 500 и 3 000 евро. Единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, с които да докаже, че се отоплява на газ. Очаква се по този начин да бъдат финансирани около 8 000 домакинства.

В сравнение с другите страни от ЕС, България е на първо място по използване на електроенергия за отопление, която е и най-скъпият енергиен източник. По думите на министър Добрев токът ще продължи да поскъпва през следващите години и битовата газификация е отлична алтернатива.