Към момента не се предвижда енергийни компании от Българския енергиен холдинг да бъдат листвани на борсата. Това каза пред журналисти зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова.

Предвижда се приватизация на остатъчни дялове от енергийни компании, в които държавата има миноритарно участие, но това ще бъде в пакет от дружества. Ще видим каква ще бъде формата, но така или иначе става дума за пакет от дружества, в които държавата има дялове, каза Христова.

До момента ЕРП-ата не са разпределяли дивидент към държавата, нито към тях самите себе си, а са считали, че печалбите, които са генерирали, по-скоро ще бъдат реинвестирани в бизнеса, уточни Христова.

Припомняме, че в началото на седмицата заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че предстои предлагането на Българската фондова борса на миноритарните дялове на държавата в някои предприятие. За да стане това първоначално ще се създаде държавна консолидираща компания, която ще е към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Тази компания ще бъде създадена възоснова на вече съществуващо подобно дружество. Фокус