Държавата ще прекрати договора на гръцкия строител, който забави строежа на част от магистрала "Струма", и ще обяви търг за нов изпълнител.

Това съобщила пред в. "Сега" министърът на транспорта Николина Ангелкова. Става дума за лот 4 от аутобана между Сандански и Кулата. Този последен участък от магистралата трябваше вече да е готов, а е изпълнен само наполовина.

"Гръцката фирма "Актор" има сертификат за форсмажорни обстоятелства, затова срокът на договора бе удължен. Но успоредно с това беше изпратен анекс, с който държавата поиска строителят да докаже мобилизация на ресурси, да промени строителната и технологичната програма и писмено да поеме ангажимент по тези условия.

"По време на проверка заедно с екип на пътната агенция и на финансиращата програма "Транспорт" се убедихме, че няма насочени допълнителни ресурси. Получено е писмо, с което изпълнителят не приема анекса. Затова предстои прекратяване на договора", обясни Ангелкова.

Тя е убедена, че по-малкият риск е нова процедура за доизграждане на магистралата да започне сега, вместо догодина отново държавата да е изправена пред неизпълнения проект.