В първите месеци на годината харчовете на държавата и общините по обществени поръчки са се движили със скорост от 18.8 млн. лева средно на ден. Това показва статистиката на Агенцията по обществените поръчки, публикувана от вестник Труд.

 

За сравнение със същия период на миналата година, през тази сумата на харчовете е с около 2 млн. лева повече. През миналата година ведомствата са изразходвали средно по 16.3 млн. лева на ден.

 

От 1 януари до сега държавата и общините са сключили 5 571 договора на обща стойност 2.78 млрд. лева. Най-много пари са отишли за строителство, следвано от доставките и услугите. За сравнение през цялата 2012 година са сключени договори за 5.8 млрд. лева, показват данните.

 

"Нормално е харченето на пари да се увеличи от началото на годината заради европроектите и изтичащият срок на първия програмен период. Очаквам, че то ще продължи с този темп поне до средата на годината", коментира пред изданието Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

 

По нейна информация в момента 90% от обявяваните поръчки от местната власт са финансирани от Европейския съюз. Те са на по-голяма стойност, защото са за по-сложни проекти. "Ако не договорим процедурите до края на годината, може да загубим финансирането", казва още Чавдарова. Тя допълва, че общините все още имат проблеми с финансирането на поръчките заради забавените плащания по европрограмите.