Тройната коалиция е одобрила допълнителни мерки за подпомагане на реалната икономика в страната в условията на световна финансова криза, съобщи премиерът Сергей Станишев след заседание на ИБ на БСП.

Трите партии в управлението са се обединили около идеята за реализирането на допълнителна инвестиционна програма, която ще е насочена към подпомагането на икономиката в страната. Тази програма ще бъде около 400 милиона лева допълнителни капиталови вложения освен предвидените седем процента от брутния вътрешен продукт, обясни още Станишев. По думите му ще има и значително капитализиране на Българската банка за развитие.

Допълнително ще бъдат отпуснати на банката 500 милиона лева като целта е под формата на търговски кредити да обслужат реалния сектор. Станишев съобщи още, че следващата година няма да се повишат акцизите на горивата. Предвижда се и ускорено изграждане на индустриални зони в страната. Премиерът допълни, че осигурителната тежест ще намалее с около 2,5 процента. Станишев бе категоричен, че следващата година данъците няма да се повишат. Правителството предвижда още значително увеличение на пенсиите на две стъпки – веднъж от 1 април и след това от 1 юли. Станишев каза, че всички детайли около икономическите мерки ще бъдат изяснени на заседанието на Министерския съвет в четвъртък.