Процедурата по отнемане на концесията на концесионера на ГОРУБСО-Мадан не е глътка въздух за Валентин Захариев, заяви заместник-миснистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в „Междуредие“ по Дарик.

Той поясни, че има два начина концесията да бъде прекратена. Единият е с 60-дневно предизвестие, а другият е с 30-дневно. Така че държавата действа в случая „по бързата процедура“.

Като причина за прекратяването на договора Добрев изтъкна множество нарушения от страна на концесионера. По думите на заместник-министъра, за да продължи да експлоатира мините в Мадан, Валентин Захариев ще трябва не само да изплати над 1 млн. лева заплати и осигуровки на работниците, които дължи, но и да гарантира безопасни условия на труд, с всички произтичащи от това разходи за оборудване и екипировка.

Дори концесионерът да изпълни изискванията, той ще бъде внимателно следен от министерството и в бъдеще.

Добрев допълни, че е имало и момент на неплащане на концесионни такси. На 1 март, малко преди да започнат протестите на миньорите в Мадан, е било изпратено писмо на концесионера и му е даден 14-дневен срок, в който да издължи концесионното възнаграждение за втората половина на 2011 година с предупреждение, че ако не го направи, че бъде спряно действието на концесионния договор. Дни след това той е изплатил концесионното възнаграждение на около 93 000 лв.

Делян Добрев не пожела да коментира дали дружеството служи за прикриване на данъчни измами или още по-лошо - то е съзнателно източвано от Захариев. Заместник-министърът обясни, че тези аспекти на казуса не влизат в ресора на неговото ведомство.

Въпреки това той посочи, че е меко казано странно че „Горубсо-Мадан" оперира от години на загуба. Добрев поясни, че от 2002 г. насам цените на добиваните в мините метали са се покачили с 400-500% на международните борси.

При това концесионният договор предвижда добив на минимум 35 000 тона руда годишно, а реално се добиват над 100 хил. тона, като за последните 4 години количеството на извличаната руда е нараснало с 25%.

Според Добрев тези факти, съчетани с това, че концесионерът отчита загуби, говорят или за лошо управление или за „един по-лош вариант“.