Държавата не може да помогне на бургаската корабостроителница, защото предприятието е частно”. Това заяви социалният министър Хасан Адемов вчера на среща в Областната управа на Бургас с част от уволнените от фалиралото предприятие работници. През декември 2013 г. 140 корабостроители останаха на улицата, като всеки от тях има да получава по няколко заплати. Общата сума, която дружеството дължи за възнаграждения, е 700 000 лева.

“Държавата не може да извади 10 милиона лева и да ги даде на корабостроителницата. Европейският съюз налага санкции на държавите, които оказват помощ в подобни случаи на частни фирми”, каза Адемов, цитиран от “Сега”.

Той добави, че единственото, което министерството може да направи, е да информира работниците, че могат да вземат част от дължимите им заплати от фонда за гарантирани вземания към НОИ. Това обаче може да стане, след като съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност срещу корабостроителницата бъде вписано в Търговски регистър. Това още не се е случило.

От фонда към НОИ работниците могат да получат до 6 забавени заплати, всяка от които до 1200 лв. На практика корабостроителите няма да могат да получат максималното обезщетение, тъй като възнагражденията трябва да са дължими за последните 12 месеца преди обявяването на фалита, който още не е факт. За 2013 г. корабостроителите имат да вземат по 3 заплати. За останалите 6 забавени възнаграждения от 2010 г. служителите могат да претендират само по съдебен ред.