Държавата ще сложи цял куп бариери пред офшорките. Това става ясно от проект за Закон за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и техните собственици. Вносители на проекта са депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Очаква се до ден-два документът да бъде представен за обсъждане в парламента, обяви пред Нова тв Цонев, който е и шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Темата за орязване на офшорките от държавните пари беше включена в предизборната програма на БСП. Вчера лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че подкрепя ограниченията.

Според проекта фирмите с офшорни собственици или акционери ще имат забрана за участие или получаване на лиценз в 20 регулирани или финансирани от държавата дейности.

Сред тях са процедурите по закона за обществените поръчки, получаването на лиценз за банка, продажба на акцизни стоки, енергиен оператор, застраховател, публично дружество, концесии и приватизация, включително на общинско имущество, учредяване или придобиване на участие в лицензиран професионален спортен клуб.

Вносителите не са забравили и темата за боклука, като се предвижда вето за офшорките и при концесиите за сметосъбиране и използване на битови отпадъци. Офшорки няма да могат да стават собственици и акционери в медии.

Има три изключения от правилото - ако по надлежния ред се удостовери, че акциите на дружеството, регистрирано в офшорна зона, се търгуват на регулиран пазар - т.е. фондова борса в страна от ЕС, ако става дума за инвестиционен фонд, чието дружество майка е местно лице или е регистрирано в държава, с която имаме спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, или е част от икономическа група, собственост на българско местно лице.

Според финансиста Емил Хърсев проблемът не е дали фирмата е регистрирана в офшорна зона или не, а дали е ясен крайният собственик.

“Какво лошо има в това международно известна компания като “Гугъл” да се регистрира в офшорна зона, за да оптимизира данъците си? По-сериозният проблем е, че фирма, регистрирана в България може да е собственост на социално слабо лице, а зад него да стоят неясни субекти", каза Хърсев.