"Комисията започва разследване при всеки подаден сигнал за нередности". Това заяви председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество пред bTV.

Едно от имената на разследвани политици, които Георгиев спомена беше това на Цветелин Кънчев.

Към момента комисията е запорирала имуществата на народните представители от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков на стойност 2.5 млн лв. На стойност от 145млн. лв. са запорираните имоти на Ковачки. На Александър Томов е запорирано имущество за 850 хиляди лв.

От Комисията няма как да се самосезират. Трябва да получат сигнал от прокуратурата или данъчните. Само тогава може да започне проверка по случаите.

Внесени са промени по закона за отнемане на имущество. Има сформирана работна група.

Според Георгиев прагът от 250 хиляди лв. е изключително висок и такъв праг няма никъде в Европа. Първоначалната идеята на законодателя е била концентрация само върху най-тежките случаи. Във Великобритания прагът е 10 хиляди паунда и там всеки може да се сезира комисията.

Идеята в България е била да не се посяга над обикновени граждани, а да се преследват престъпници.

На въпрос за имотите на братя Галеви Георгиев каза, че при тях е работила много дълбока юридическа мисъл как да се прикрият.

Към този момент от началото на годината комисията е събрала около 11 млн. 444 хиляди лв. Очаква се до края на годината те да бъдат около 15 млн. лв. След конфискуването, имотите се дават на държава, за да се разпродадат. Георгиев заяви, че това за него е много болна тема, защото в други държави те се ползват за социални нужди – детски градини, старчески домове.