В днешния си доклад Министерството на търговията на САЩ коригира във възходяща посока данните за БВП на водещата глобална икономика до ръст с 2.5% през третото тримесечие на 2010 г. Засилването на потребителските и бизнес разходи и разходите на правителството са в основата на по-големия от очаквания растеж.

 

Според първоначалната оценка на Бюрото за икономически изследвания ръстът на икономиката на САЩ през месеците от юли до септември беше 2.0%. Прогнозните очаквания бяха ревизираните данни да покажат растеж от 2.4%.

 

През второто тримесечие на годината БВП на САЩ се е увеличил с 1.7%. Важно е, че ръстът се дължи във все по-малка степен на увеличение на запасите и в по-голяма на покачване на разходите, което дава ясен сигнал за икономическо възстановяване. Ако тенденцията се запази, разходите може да изпреварят ръста на запасите през четвъртото тримесечие на годината, подкрепени от сезона на коледните покупки.

 

В същото време това е сигнал за повишаване на инфлационните очаквания. През третото тримесечие на годината ценовият индекс на БВП, отразяващ потреблението в САЩ, изчислено в цени, е нараснал с 0.8%, след повишение с 0.1% през второто тримесечие. Реалните потребителски разходи са се увеличили с 2.8%, спрямо покачване от 2.2% през второто тримесечие. Бизнес разходите са нараснали с 10.3 на сто, спрямо 9.7% за предишния отчетен период.

 

Износът на стоки и услуги се е покачил с 6.3% през третото тримесечие, след ръст от 9.1% през втрото. Вносът пък е нараснал с 16.8, спрямо увеличение с 33.5% през предходните три месеца.

 

Притеснения сред инвеститорите продължава да поражда правителственият план за охлабване на паричната политика и стимулиране на потреблението чрез изкупуване на държавни облигации на стойност $ 600 млрд. Като тази интервенция неминуемо ще има негативен ефект върху фискалния баланс на САЩ, чиито дълг нараства до плашещи размери. През третото тримесечие разходите на правителството са нараснали с 8.9%, като разходите за отбрана бележат увеличение с 8.5%, след ръст със 7.4% през второто тримесечие.

 

Бизнес запасите са се увеличили със 111.5 милиарда щатски долара, добавяйки 1.30 процентни пункта към ръста на БВП за третото тримесечие.

 

Изчислен в долари реалният БВП на САЩ се е уличил с 4.8%, до $ 14 750.2 млрд.

 

Въпреки по-скоро положителният характер на доклада Wall Street започна сесията със загуби, като Dow Jones industrial average падна със 130 пункта, до 11 042.42, заради опасенията свързани с конфликта в на Корейския полуостров и разследванията на ФБР на хедж фондове и финансови компании за злоупотреба с вътрешна информация.