77 дни след старта на втория кабинет "Борисов" правителството представи официално управленската си програма. 

Документът съдържа 1155 мерки, които правителството се ангажира да провежда. Следващия месец ще бъдe разработен и планът за изпълнението на програмата.

При изгодни ценови условия в Българската банка за развитие (ББР) ще бъде осигурен дългосрочен финансов ресурс за инвестиционни проекти на малки и средни предприятия. Достъп до преференциално финансиране от банката ще имат и износителите.

Откриваме фирма за 3 дни, получаваме всички разрешения за месец.

Подпомагането на микро-, малки и средни предприятия е основен акцент в икономическата част на правителствената програма до 2018 г. Кабинетът "Борисов" ще насърчава самонаемането и семейните фирми чрез подпомагане на безработни да създават свои микропредприятия, а също и чрез субсидиране на дребните предприемачи при разкриването на първите пет работни места. Това става ясно от публикуваната правителствена програма за следващите четири години, в която са разработени приоритетите и мерките за постигането им в 20 сфери на обществения и икономически живот.

Насърчаването на предприемачеството ще става още от училищната скамейка. В средните училища се предвижда въвеждане на нов търговски субект - тренировъчно предприятие, което да може да извършва наред с обучението и стопанска дейност. Тази нова форма ще съществува паралелно с дуалното обучение на учениците в български предприятия. Промени в Кодекса на труда ще регламентират двете форми на заетост.

Приоритетно правителството ще насърчава и частните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Това ще става както със средства от новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", така и от националния бюджет. 

Специален фонд за капиталови инвестиции ще бъде създаден като дъщерно дружество към ББР, който да финансира средно 50 проекта годишно за създаване и развитие на нови продукти, технологии, маркетингови методи, високо и среднотехнологични производства. Целта е да се завиши делът на високотехнологичните промишлени предприятия в страната.

Приоритетно ще се насърчава и разкриването на производства в райони с висока безработица. Социалните иновации и развитието на социалните предприятия също ще са на фокуса на правителството. Законодателни промени пък ще намалят препятствията пред електронната търговия с цел насърчаване на дигиталната икономика. В същото време ще се засили защитата на личните данни и на интелектуалната собственост.

Правителството обещава и опростени условия за старт на бизнес. Създаването на фирма ще отнема три дни, а издаването на всички лицензи и разрешителни ще става в рамките на месец. До 5 дни ще се установи срокът за регистрация по Закона за данъка върху добавената стойност. Всяка нова законодателна инициатива ще минава през тест за въздействие върху малките и средните предприятия, преди да бъде приета. 

Целта е да не се създава допълнителна административна тежест. Въвеждането на кредитен омбудсман пък ще предпазва от фалит малките и средни предприемачи. Тези, които веднъж са фалирали по независещи от тях причини, т.е. са почтени, ще имат възможност да уредят задълженията си в срок до 3 години, след което ще могат да се захванат на чисто с нов бизнес, без предишният фалит да тежи над тях. Навсякъде където е възможно, разрешителните, съгласувателните и лицензионните режими ще бъдат заменени само с уведомителен режим.

За подобряване на защитата на потребителите пък ще се въведат извънсъдебни способи, които да ускорят разрешаването на споровете. За целта ще бъдат създадени помирителни комисии, които да разглеждат споровете в сферата на финансовите услуги, енергетиката, електронните съобщения, превоза на пътници. 

В тях ще участват и доставчиците на тези услуги като електроразпределителни и топлофикационни дружества, мобилни оператори, БДЖ, автобусен и въздушен транспорт.