Европейската централна банка ще изкупува италиански ДЦК – още едно табу беше нарушено. С подобна политика ЕЦБ все повече заприличва на американския си колега ФЕД – една контролирана от политиците централна банка. Основната опасност е свързана с ръст на инфлацията, коментира Spiegel.

Първият компромис беше направен през май 2010 г., когато след проточил се седмици спор с политиците, Франкфурт се съгласи да изкупува от свободния пазари облигациите на засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната. Тогава имаше изобилие от уверения, че мярката в помощ на Гърция, Ирландия и Португалия е само временна. Оказа се, че не е.

До края на миналата седмица, ЕЦБ изкупи държавни облигации на стойност 76 млрд. евро. Напълно достатъчно, за да подкрепи малки страни като изброените. Но за Италия и Испания, чиито ценни книжа също влязоха в списъка за покупки на ЕЦБ, това е крайно недостатъчно; там се борави със суми от друг порядък.

Общият обем на издадените италиански облигации възлиза на над 1 трилион евро. Така че ЕЦБ, ако продължи да оперира в сегашните си ограничени мащаби, в случая с Италия би могла за един момент да успокои пазарите, но не и да промени тенденция или лихви.

Критиците посочват, че истинските проблеми на ЕЦБ са по-сериозни: например че централната банка губи свята независимост. Тя се отклонява и от основната си задача: да поддържа ценовата стабилност в еврозоната.

По време на кризата от 2008 г. задачата на ЕЦБ се свеждаше основно до това, да предоставя неограничена ликвидност на банките, тъй като самите банки не искаха да си отпускат заеми една на друга. Но от пролетта на 2010 г., т.е. от началото на европейската криза на държавния дълг, ЕЦБ вече трябва да изкупува и държавни облигации, за да държи ниски пазарните лихви.

Федералният резерв на САЩ има по-различно формулирани задачи от ЕЦБ: не само да следи за равнището на цените, но и да се грижи за ниската безработица и за ниските пазарни лихви. Затова ФЕД изпълнява по-големи програми за изкупуване на ценни книжа от пазара, отколкото европейците – например последната операция на стойност 600 млрд. долара, известна като QE2.

ФЕД вече не е независим, коментират германските финансисти. Монетарната и финансовата политика в САЩ се смесиха. Точно това Европа не трябва да допуска – но точно това днес предприема ЕЦБ.

Критиците на избрания от ЕЦБ курс издигат още аргументи: изкупувайки ДЦК от периферията, балансът на централната банка се излага на риск. Ами ако правителствата не успеят да възстановят своята платежоспособност? Според някои експерти, след като първо зачестят „спасяванките“ на банки и държави из цяла Европа, в крайна сметка ще трябва да се спасява и самата централна банка.

Също така, когато ЕЦБ изкупува облигации от капиталовия пазар, паричната маса се увеличава. Ако тези пари се прехвърлят в частното стопанство, опитът говори, че рано или късно и общото ниво на цените ще се повиши.

Досега ЕЦБ изкупуваше ДЦК в малки обеми и при това се опитваше незабавно да компенсира новосъздадените пари, ангажирайки ги на друго място на пазара. Но това „неутрализиране“ става все по трудно в зависимост от обема.

Инфлацията чрез повишаване на паричната маса е опасно явление, безспорно. Но не по-малко страшни са инфлационните очаквания: знаейки за избраната политика на ЕЦБ, потребителите и търговците се настройват за общо поскъпване.

Това е един типичен самоусилващ се процес: в очакване всичко да поскъпне, човек харчи повече, защото според него скоро парите му ще струват по-малко. Той се опитва да поиска и по-висока заплата, за да компенсира очакваното намаляване на дохода си. Предприятията се изправят пред увеличено търсене от потребителите и нови искания за пари от работниците – и съответно вдигат цените на своите продукти.

Рисковете са много, но има ли алтернатива настоящата политика на ЕЦБ? Досега правителствата в еврозоната не са успели да намерят отговор, който да се хареса на пазарите. И докато не го намират, ЕЦБ ще трябва да се преструва на ФЕД. Ако това може да бъде успокоение, Японската централна банка и Английската централна банка стоят в същото положение. И те отдавна купуват в големи обеми държавни облигации.