Инвестирането на значителна част от средствата в Сребърния фонд в български ценни книжа може да доведе до изкривяване на пазара.

Това се казва в становището на ЕЦБ относно предвижданите промени в Закона за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

Пазарът на български държавни ценни книжа е ограничен по размер и
ликвидност. Нещо повече, нито един подобен голям български публичен фонд или орган не участва на този пазар.

По този начин инвестирането на значителните средства на Фонда на пазара
на български държавни ценни книжа може да има някои последици за обема и доходността на българските държавни ценни книжа и да изкриви местните пазари, включително първичния и вторичния пазар на български държавни ценни книжа, посочва още ЕЦБ.

Така доходността на първичния пазар на ДЦК може да се изкриви и да не се определя изцяло на пазарен принцип.

Ако Фондът закупи предвидените обеми ДЦК, цените и доходностите им няма да отразяват истинското състояние на българската икономика и позицията на публичните финанси на страната.

В допълнение, някои инвеститори биха могли да спрат да участват на пазар на дългови ценни книжа, доминиран от фонд от публичния сектор, който е под контрола на емитента. Това би ограничило дълбочината и ликвидността на този пазар, предупреждават от ЕЦБ.

Друг текст от законопроекта, на който банката обръща внимание, е, че няма изискване за кредитен рейтинг от инвестиционна степен за ценни книжа, емитирани от българското правителство, за разлика от тези на други държави членки. Това поставя въпроса за непряка дискриминация, който може да доведе до неоправдани ограничения на свободното движение на капитали.

ЕЦБ ще следи внимателно и изпълнението на критерия за дългосрочните лихвени проценти, който е важна стъпка за присъединяването на страната към еврозоната.