Страните от еврозоната трябва да правят повече както индивидуално, така и колективно, за да блокират дълговата криза. От своя страна Ирландия трябва да се придържа стриктно към спасителния план, конструиран за нея.

Това каза Жан - Клод Трише, президент на Европейската централна банка. В позиция, публикувана на интернет страницата на ЕЦБ тази сутрин, бе изразено опасение, че помощта за Ирландия може да създаде ликвиден проблем на някои институции в еврозоната.

На въпрос дали става дума за състоянието на ирландски банки, Трише уточни, че планът за Ирландия е конструиран така, че да разреши специфичните й проблеми, които са главно в областта на банковата система.

Трише отхвърли като абсурдна хипотезата за разпадане на еврозоната и подчерта, че проблем на 16-те страни-членки е финансовата стабилност, а не обединената парична единица - еврото.

През миналата седмица представители на европейските държави се споразумяха да бъде създаден постоянен фонд, който да подпомага тази стабилност в зоната. Някои анализатори обаче обръщат внимание, че той може и да не е достатъчен, ако Испания и Португалия се окажат в позиция на нуждаещи се от спасителен план едновременно. Reuters