Приоритетът на Европейската централна банка е сдържането на инфлацията, заяви президентът на финансовата институция Жан-Клод Трише. Изказването на банкера идва на фона на продължаващия спад на борсите и след вчерашното решение на Федералния резерв за понижение на лихвите с ¾ процента. По този начин, според анализатори, ЕЦБ показва, че няма да последва примера на централната банка на Съединените щати.

Изявлението на Жан-Клод Трише обаче се отрази много бързо на европейските фондови борси. Възходящият тренд се обърна в негативен, като към 13.30 ч. българско време почти всички основни индекси се понижават с над 2%. Сред най-губещите е френският CAC 40 INDEX със загуба от 2.45% до 4 723 пункта, в Германия DAX INDEX вече губи 2.03% 6 631 пункта. Единствено FTSЕ 100 INDEX в Лондон е с по-малка загуба от 0.93% до 5 686 пункта.

Снощи, след решението на ФЕД за понижение на основната лихва, европейските борси бяха сред пазарите, които реагираха положително на новината и временно върнаха изгубените позиции. Тенденцията за поскъпване на акциите продължи и тази сутрин.

На валутните пазари еврото леко се понижи спрямо долара до $ 1.4570 спрямо сутрешните котировки от $ 1.4603 за 1 ?.

*Информацията е актуална към 13.30 ч. българско време