Повишаване на основната лихва на Европейската централна банка на 1.50% се задава през месец юли. Това стана ясно от изказването на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Това веднага потопи еврото под висотите, на които се търгуваше към долара. Така от $ 1.4654 в момента то падна до $ 1.4535. Разликата между най-високата и най-ниската котировка е 138 пипса!

В своята реч Трише каза, че банката е в състояние на повишена бдителност по отношение на инфлационните рискове и че ЕЦБ ще действа решително и на мига, ако това бъде наложително.

Трише каза още, че потенциал за коригиране на основната лихва има и занапред, като следващите срещи на ЕЦБ по лихвената политика са на 27 юли, 21 август и 28 септември. На журналистически въпрос дали евентуалното вдигане на лихвата от 1.25% на 1.50% през юли може да се очаква лавинообразно покачване и през следващите месеци, Трише обърна внимание върху факта, че действията на банката целят общ ефект в еврозоната, с оглед на което тези промени са много трудни.

Не бе спестен и въпросът за инфлацията, още повече, че заложените от ЕЦБ 2% бяха надхвърлени от повечето страни в еврозоната. Когато ние фиксирахме инфлационните очаквания за еврозоната като цяло, ние също така закотвихме очакванията си за стабилността на икономиката и за доверието в еврозоната. За нас е важен просперитетът на всички страни, а не само на някои по отделно. Считам, че има стабилност на цените, настоя президентът на централната банка. Той на няколко пъти посочи, че основната причина за повишената инфлация в еврозоната са цените на енергийните ресурси, които имат потенциал да се нормализират.

Любопитен детайл от думите на Трише бе, че освен цените на енергийните ресурси, натиск върху цените оказват и различните протекционистични политики.

Трише каза, че не e привърженик на идеята за реструктуриране на гръцките дългове като разкритикува привържениците на хипотезата за фалит на Гърция. ЕЦБ е против всякакви действия, които не са доброволно избрани от Гърция. Не приемаме едностранни кредити или отделни спасителни операции за страната.

По отношение на икономическия растеж, Трише заяви, че експанзията на икономическата активност на еврозоната продължава. През първото тримесечие на годината в еврозоната бе отчетен ръст от 1.8%, но през втората половина данните показаха по-слаб темп на нарастване. Силният растеж от първите месеци на годината се дължеше на специални фактори, каза Трише, наричайки този ръст краткосрочна волатилност.

Гледайки напред експортът на еврозоната трябва да бъде подкрепян, както особено големи надежди се възлагат на частния сектор. Прогнозата на ЕЦБ за растеж в еврозоната е 1.5% - 2.3% през 2011 година и 1.6%-2.6% през 2012 година.

15:10 часа

Европейската централна банка ЕЦБ, която определя монетарната политика на 17 европейски държави, остави без промяна основния лихвен процент на 1.25%.

Последната корекция на лихвата бе направена през месец април, когато за пръв път от почти две години банката пристъпи към повишаване на лихвата.

Повечето икономисти очакват, че през юли ЕЦБ отново ще пристъпи към увеличаване на лихвата, при която заема средства. Това, което прави толкова трудно решението за основната лихва, е положението с Гърция и Португалия, тъй като проблемите с техните дългове пречат за постигането на балансиран икономически растеж в еврозоната.

В момента във Франкфурт започва пресконференция, на която президентът на Европейската централна банка Жан-Код Трише ще говори за мотивите, с които ЕЦБ решава да остави лихвата си без промяна. С особен интерес се очакват коментарите му по дълговата криза в Европа.