Френската компания Електрисите дьо Франс (EDF) води преговори за участие в руския енергиен проект "Южен поток", преминаващ през Европа, конкурентен на проекта "Набуко" на ЕС.

Според руския вестник Комерсант, който цитира правителствен източник,  газовият монополист Газпром и EDF скоро ще подпишат договор за сътрудничество. Според споразумението френската компания ще получи повече от 10% участие в руско-италианския проект, посочва друг правителствен източник, близък до преговорите.

Документът е свързан със сътрудничество по голям набор от въпроси, но най-важното е, че EDF ще получи 10% участие в "Южен поток", в замяна на дългосрочно споразумение за доставки на газ към електроцентралите на компанията през газопровода, казва още източникът. Договорът може да бъде подписан до края на месеца, когато председателят на управителния съвет на Газпром Алексей Милер ще посети Франция.

"Южен поток", в който италианската енергийна група ENI е основен партньор, ще преминава под Черно море от Русия до България, откъдето ще се разклони на северозапад през Сърбия до Австрия и на юг към Италия и Гърция. БГНЕС