В една пазарна икономика, където невидимата ръка на капитализма взема решения, не е ролята ние да се опитаме да стимулираме едно или друго производство. Нека оставим това на пазара. Важното е да има инвестиции, а дали ще бъдат в заводи или в кол центрове - трябва да реши пазарът, коментира днес от парламентарната трибуна служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов

Според него съотношението между производство и услуги има много малко значение за растежа на икономиката. Тезата че икономическият ръст е движен от производството, а услугите не са толкова важни, е останала в миналото, тъй като в повечето от развитите страни има много по-голям дял на услугите, отколкото на производството.

Със сигурност е доказано, че малка държава като България не може да постигне икономически растеж без чуждестранни инвестиции, категоричен е Щонов. Ако се погледне назад, независимо дали са идвали от Русия или от други европейски страни, те трябва да дойдат отнякъде. Ние нямаме това богатство, нашият брутен вътрешен продукт на глава от населението е много малък, ето защо се нуждаем от чуждестранни капитали.