Поредната анкета за цената на петрола, този път с фокус върху ефекта от поскъпването, събра очаквано голям брой мнения на читатели на DarikFinance.bg.

Още повече, че през първата седмица на месец юли цената премина $ 145 за барел, а така наречените „психологически” граници вече не играят възпиращо действие на пазарите. А участниците на пазарите, анализаторите и дори потребителите претръпнаха при пробиването на поредното важно ниво – в началото на годината $ 100 за барел, след което $ 120. Вероятно само неработният за САЩ 4 юли попречи още в петък да видим нива около $ 150 за барел.

Наред с напредването на цените обаче, все повече анализатори поставят въпроса за  ефекта върху световния икономически растеж. Въпреки, че с отговора сякаш се търси по-скоро намирането на някаква бариера, отвъд която поскъпването ще спре. Защото няма как да се прогнозира какво ще бъде отражението без да се знае докога движещият фактор, в случая петролът, ще повишава цената си. Тук трябва да се отбележи, че паралелно с поскъпването на петрола скачат цените и на суровините и по принцип на всичко, което може „да се пипне”.

 

Ясно е едно – дори при сегашните цени на нефта потребителите ограничават пътуванията си, а цените на стоките и слугите растат непрекъснато, което също ограничава потреблението. Дори „отличникът” еврозоната прехвърли на годишна база допустимата инфлация два пъти до 4%. Какво ще стане, ако нефтът прехвърли $ 150 за барел или пък се изстреля над $ 170 или дори $ 200 за барел?

 

От друга страна, почти навсякъде се отчитат спадове на икономическите показатели, което заедно с поскъпването води до опасната дума, стагфлация. Въпреки паническото бягство от термина отвъд океана.  

Затова категорично може да се каже, че рекордните цени на нефта и суровините ще имат негативен ефект, което се вижда и от анкетата на DarikFinance.bg, където само 1% от гласувалите смятат, че шокът с петрола няма да се отрази сериозно.

 

 Какъв ще е ефектът от скъпия петрол?

Общо гласове: 143

»  Няма да има негативен ефект: 1%

»  Скоро цената ще падне и криза няма да има: 15%

»  При преминаване на $ 170 за барел ще настане глобална рецесия: 18%

»  Ще задълбочи световната икономическа криза: 33%

»  Когато петролният балон се спука, тогава ще се вьзстановят фондовите пазари: 33%

 

Точно 1/3 или 33% смятат, че дори при сегашните цени световната икономическа криза ще се задълбочи, а още 18% мислят, че преминаване на границата от $ 170 за барел ще доведе до глобална рецесия. Така близо половината от анкетираните дават песимистична или крайно отрицателна прогноза за движението на цената на петрола и за глобалното икономическо развитие.

Истината е, че на пазара има много пари, които търсят най-добрата инвестиция и доходност, която сега се предлага само от петрола и суровините. Допълнително политическата несигурност в някои от големите производители, паралелно със слабия долар, спекулантите на пазара и геополитическите проблеми в Близкия Изток действат в посока на допълнително покачване на цената, без изобщо да се вижда в обозримо бъдеще върхът.

Значително по-малко читатели очакват обръщане на тренда. Най-оптимистично са настроени 15% от участвалите в анкетата, които смятат, че в скоро време цената ще спадне.

 

Точно 33% са на мнение, че цените на петрола са „балон”, който при пукането ще върне парите от стоковите към капиталовите пазари. Следователно тези 33% също могат да бъдат включени в групата на по-оптимистично настроени читатели. Защото дават отговор, който, ако не  визира времеви и ценови край на поскъпването, то съдържа презумпцията за неестествено състояние на пазара, което рано или късно ще бъде балансирано.

 

Групата на оптимистите също вероятно има своите доводи. Със сигурност при сегашното технологично развитие на света, едва ли ще отнеме много време преминаването на транспорта, например, на водород или електричество. Проблемът, е че автомобилостроенето е цяла индустрия, която ще трябва да се пренастрои генерално и то много бързо. Тогава и парите за покупката на петрол /фючърсни договори/ ще се успокоят, а парите към тях знатилено ще намалеят. Част от средствата тогава би трябвало да се върнат на фондовите пазари, за да може ресурсът частично да финансира и преминаването на световната икономика от предимно петролно потребление към използването на алтернативни ресурси, каквито и да са те.