С помощта на лесно достъпно устройство и средно мощен компютър около 96% от картите за достъп в България могат да бъдат копирани и от тях да бъде извлечена важна информация и да бъде компрометирана сигурността на достъпа.

В 90% от случаите копирането на картата отнема едва 4 секунди, ако става въпрос за 125 KHZ карти или MIFARE Classic без криптиране, а за хакването на други 6%, които използват криптираща технология MIFARE Classic, просто е необходимо закупуването на малко по-скъпо устройство.

Едва 4% от използваните в България карти за достъп не подлежат на клониране. Това са карти от новите поколения с 13.56 Mhz трансфер на данни, поддържащи 128-битово криптиране - iCLASS, MIFARE Plus, DESFire и др.

Проблемът със сигурността беше демонстриран от българските експерти от Лирекс БГ по време на международната конференция Human Systems Integration Approach To Cyber Security.

В днешно време, когато усилията на офиси, летища и транспортни центрове, правителства и администрации, дата-центрове и др. са фокусирани изключително върху защита на мрежите от данни, физическият елемент се оказва подценен.

В рамките на лекцията си “Достатъчно ли е да преборим кибер атаките, за да постигнем информационна сигурност? Какво пропускаме?“ Борислав Илиев от Лирекс БГ доказа, че подсигуряването на физическия достъп до ценните за компанията ресурси е също толкова ключово, колкото въвеждането на система за видеонаблюдение и подсигуряване на мрежова сигурност.

Посетителите на конференцията имаха възможност да направят копия на картите за достъп до техния офис, като резултатът от експеримента показа, че голям брой организации са незащитени на чисто физическо ниво, макар и контролът на достъпа за тях да е от изключително значение.