Египетският президент Абдел Фатах Сиси издаде указ за създаване на икономическа зона около Суецкия канал, съобщава Reuters.

Икономическата зона ще обхваща площ от 460 кв. км и ще се използва за създаване на международен индустриален и логистичен хъб за привличане на чуждестранни инвестиции.

Египетските власти планират това да доведе до ръст на икономиката на страната с над 30% в следващите няколко години.

Икономическата зона ще се развива около новия участък на Суецкия канал, които превръща водната връзка между Червено и Средиземно море в двупосочна магистрала.

Разширението на Суецки канал, който сега е с обща дължина от 72 км, бе тържествено открито в края на миналата седмица.

Самото то може да се окачестви като икономическо чудо, което не само създава перспективи за растеж на икономиката на Египет, но обедини разделената от вътрешни конфликти нация.

Проектът струваше 8.2 млрд. долара, които бяха събрани само за седмица от египтяните, с продажба на облигации с тримесечен дивидент от 12%. Целта е приходите от използването на Суецкия канал, който е основната връзка между икономическите гиганти на Източна Азия и европейските пазари, да бъдат разпределени сред колкото се може по-голяма част от населението на Египет.

Египет претърпя тежка икономическа криза след Арабската пролет от 2011 г. В момента властта в страната реално се намира в ръцете на армията, което се противопоставя на опитите за налагане на шериата от ислямистите.

Разширението на Суецкия канал беше изградено само за година, като в проекта беше заета 1.8% от земекопната техника в света. Високата цена на проекта го прави трудно изплатим сам по себе си, но ако плановете за привличане на чуждестранни инвестиции се реализират, Египет може да се превърне в най-бързо развиващата се икономика в Африка в следващите години.

Безспорно грандиозното усилие и успехът при разширяването на Суецкия канал поставиха Египет на картата на водещите инвестиционни дестинации в глобален мащаб.