Зелена книга за пенсионните системи ще издаде Европейската комисия. В нея ще се съдържат общи препоръки и послания към правителствата на всички държави-членки на ЕС за финансово стабилизиране и модернизация на пенсионните им състеми.

Това съобщи в Русе управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Да се повиши с три години осигурителният стаж на работещите и в специалните ведомства предлагат от Националния осигурителен институт, стана ясно още в Русе.

За служителите на специалните ведомства сега се изискват 25 години стаж, от които 16 години и осем месеца на кадрова служба. По думите на Христина Митрева „новите предложения са този стаж от 25 да се увеличи на 28 години общ стаж, от които на специална служба 18,6 години, т.е с една година и осем месеца".

Според управителя на Националния осигурителен институт увеличаването на трудовия стаж с три години, а не на възрастта при пенсионира не среща подкрепа сред хората. В Русе Христина Митрева участва в публично обсъждане на промените в пенсионната реформа.