На извънредно заседание Европейската комисия одобри общ план за действие срещу финансовата криза, който включва мерки за предоляване на последиците от нея. Основни приоритети са запазване на работната заетост и покупателната способност на гражданите на Европейския съюз. 

Взето е и решение европейският фонд от 12 милиарда евро в  подкрепа на изпитващи финансови затруднения страни да се увеличи на  25 милиарда евро.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу обяви, че сред мерлките за преодоляване на кризата е ускоряване на инвестиционния процес в Европейския съюз, отпускане на европейски средства за нуждаещи се държави-членки по облекчена процедура, прилагане на реформи за осигуряване на растежа, засилена подкрепа на малките и средните предприятия. За последната мярка се предвижда укрепване на Европейската инвестиционна банка, която е отпуснала 30 млрд. евро на малки и средни предприятия вече.

Очаква се на 26 ноември Европейската комисия да представи план за
подем на икономиката на Европейския съюз, като той ще се основава на общата рамка за действие, приета днес.

Разполагаме с всички необходими инструменти да се справим с кризата и вярвам, че ЕС ще излезе по-силен от нея, обяви Барозу.