Газохранилището в Чирен е запълнено догоре. Тази година ще бием всички рекорди – колкото можем нагнетяваме над нивата от други години. Това каза директорът на Булгаргаз Димитър Гогов пред Агенция Фокус във връзка с препоръката на Европейската комисия към страните от ЕС да запълнят газохранилищата си.

За четирите тежки зимни месеци от декември до март средно можем да извадим около 100 млн. куб. м газ на месец в нормални условия, или общо 400 млн. куб. м. В момента в Чирен има близо 600 млн. куб. м оперативен газ, който може да бъде ползван.

И без да ни го препоръчват, ние го правим всяка година, но за съжаление разполагаме с едно хранилище с определен обем. Каквото позволява технологично хранилището като поведение, ще го използваме, посочи Гогов.

15:53 часа

Европейската комисия препоръча на държавите членки на ЕС да се подготвят за възможна нова газова криза тази зима и да си осигурят запаси. Във връзка с несигурността относно складирането на газ в Украйна, Комисията препоръча на държавите-членки да се подготвят по-добре за идващата зима и да запълнят газовите си депа чрез всички налични източници за доставки, съобщи ЕС след срещата на експерти от 27-те държави членки на ЕС във връзка със сегашното положение.

Украйна се стреми да получи заем, за да заплати получения руски газ, който Москва вече отказва да й предостави. Ако не го получи, страната може да не успее да запълни газовите си резерви през лятото преди настъпването на зимния сезон, които позволяват да бъде гарантиран и транзитът на руски газ към Европа. Затова от Координационната група на ЕС за природния газ препоръча на страните от съюза да запълнят газохранилищата си от „всички достъпни източници”.

Засега Украйна успява навреме и изцяло да покрива плащанията си за руски газови доставки, но Москва редовно изказва съмнения за платежоспособността на Киев, особено по отношение на плащанията за закупуване на газ за запълване на подземните газохранилища, който е технологично необходим за обезпечаване на зимните газови доставки за Европа.

В началото на юни, когато възникна опасността от поредна газова криза, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че хранилището в Чирен е пълно. БГНЕС, Фокус