Плодородните влажни зони на Хамун по границата на Иран с Афганистан имат дълга история. Те са една от люлките на човешката цивилизация. Техните тучни зелени пейзажи са част от персийската история. Те са източник на препитание за милиони хора. В миналото тук земеделците са събирали по 2-3 реколти годишно.

След хиляди години благоденствие обаче сега Хамун е напукана от сушата полупустиня с площ 5 660 кв. км. Пейзажът е покрит с фин прах и скелети на изоставени лодки, пише Financial Times.

Между другото същото се случва и в регионите на Аралско и Каспийско море. Централна Азия неестествено бързо се превръща в най-голямата пустиня в света.

В Хамун причините за бедствието могат да се търсят в лошо управление, продължила 15 години суша и изграждането на язовири в съседен Афганистан. Парадоксално, но доскоро местното население е разчитало за препитанието си и на риболова.

Умиращата влажна зона е само един знак за нарастващата водна криза в Иран, която поставя бъдещето на страната под въпрос.

През последните четири десетилетия населението на Иран се удвои до 78 милиона души, а с него и нуждата от прясна вода. В същото време валежите са намалели с 16%, като 75% от тях падат върху само една четвърт от територията на страната.

Общо 74 важни ирански влажни зони са "сериозно увредени", според Масумех Ибтекар, вице-президент на Иран и ръководител на Организацията за защита на околната среда.

Сушата в Хамун поражда силно напрежение по границата в Афганистан. Техеран обвинява правителството в Кабул за прекъсване на водоснабдяването на влажната зона чрез изграждане на язовири и канали. От Афганистан отвръщат, че също имат проблеми със засушаването и то дори по-големи.

Иран се надява на международна помощ за адаптиране към изменението на климата. Страната търси техническо ноу-хау и финансиране, без които ще бъде изправена пред истинско бедствие.

Но Иран не е единствен. През тази и миналата година много региони в субтропичния и тропичния пояси се изправиха пред небивали засушавания. Суша имаше в САЩ, а в Бразилия бедствието придоби огромни размери.