До няколко дни замърсените води от аварията в Унгария ще достигнат бреговете на България.Ще търпим последиците от аварията  много години. Това каза пред Дарик Даниел Попов от неправителствената организация Информационен и учебен център по екология.

Въпреки хидровъзела„Железни врата” замърсяването ще дойде бързо да наша територия, заради дъждовния период прогнозира Попов. В момента унгарските власти изсипват киселини в реката за да неутрализират високите ph нива. Истинската опасност според Попов обаче, идва от тежките метали.

От хвостохранилището на фабриката за алуминий изтичат олово, арсен, кадмий и хром, които не могат да се почистят с нищо. Металите се утаяват на дъното и се придвижват към делатата на Дунав.

Даниел Попов смята, че официалните власти ще продължават да отричат проблема. Той припомни аналогичния случай от 2000 г. в румънския град Бая Маре. Седем години по-късно река Лом все още бе замърсена.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че са предприети всички мерки във връзка с химическата авария в Унгария, въпреки че по експертно мнение няма опасност от замърсяване на Дунав.