Идеите си за развитието на капиталовия пазар представи Димана Ранкова, заместник председател на Комисията за финансов надзор на форум, организиран от Дарик и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Ранкова, продажбата на държавни дружества през борсата е едно от най-ефективните средства. Освен това трябва да се обмисли възможността за предоставяне на стимули за увеличаване на свободно търгувания обем акции (free float).

Според Ранкова, капиталовият пазар у нас в момента се характеризира с висок процент на компаниите, притежавани от мажоритарен собственик. Това от своя страна ограничава възможностите за свободната търговия на акции, тъй като мажоритарите не желаят да намалят дела си и така ограничават и free float.

Към декември 2008 година предоставените за продажба на пазара акции средно за българските компании са около 22 процента от капитала им. За сравнение, през декември 2007 година free float е бил около 25 процента. „Колкото по-малка е компанията, в толкова по-голяма степен и малкият процент free float означава и по-малък брой акции, свободни за търговия“ - коментира Димана Ранкова.

„Отделно различни борси са правили опити да предоставят стимули на компаниите с по-голям free float, като са намалявали таксите за листване, което би следвало след анализ и дискусия със заинтересованите лица и институции да може да се предложи и от страна на Българската фондова борса” - обобщи тя.

От своя страна заместник председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев определи част от идеите за развитие на капиталовия пазар като „екзотични” и се противопостави на тях. „Този вид екзотика е твърде далеч от реалните ни представи за това какво трябва да е пазар и кои сигнали трябва да произвеждаме на него”, посочи Радев.

Изготвен от КФН документ, обобщаващ насоките за развитие на българския капиталов пазар, вижте тук