ЕЛАНА Агрокредит“ стартира първичното публично предлагане на 11 септември 2013 г. Компанията ще пусне емисия от 15 млн. нови обикновени безналични акции, с които ще увеличи капитала си.

Съгласно решението на Общото събрание на акционерите емисията ще се счита за успешна, ако се запише капитал за 2 млн. лв. Увеличеният капитал ще се използва за основната дейност на дружеството – финансиране на земеделски производители за закупуване на земеделска земя. На този етап наличният капитал от 700 000 лв. е почти усвоен като сключване на договори за финансов лизинг.

„ЕЛАНА Агрокредит“ е специализирано дружество за предлагане на кредитиране чрез финансов лизинг на земеделци за покупка на земеделска земя. Компанията е вписана в регистъра на БНБ на кредитните институции от края на 2012 г.

„Това е вторият проект на групата ЕЛАНА в областта на финансовите продукти в земеделието след основаването през 2005 г. на първия фонд за инвестиции в земеделска земя – ЕЛАНА Фонд за земеделска земя АДСИЦ“ – коментира изпълнителният директор на ЕЛАНА Агрокредит Камен Колчев.

ЕЛАНА Агрокредит“ предлага финансов лизинг с 10% фиксирана лихва за период до 10 години, като лизинговите вноски са равни и фиксирани в погасителния план за всяка година. Предимствата за земеделието от услугата на това специализирано дружество се състоят в това, че арендаторите имат възможност да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума, а само с 20% собствено участие.

Съгласно Устава на дружеството минимум 90% от годишната печалба се разпределят като дивидент.