Европейската сметна палата установи, че 45% от разходите на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по проекти за електронно управление в периода 2000 – 2006 г., са усвоени от 4 държави. Това са Франция, Италия, Полша и Испания.

 

Сметната палата днес публикува специален доклад относно ефективността на проектите за електронно управление. Заключението е, че тези проекти не са насочени към приоритетните нужди в областта на електронното управление.

Одиторите отдават това на характерните за ранните стратегии слабости. Има, все пак, постепенно подобрение в планирането на програми за електронно управление на национално ниво. Повечето от одитираните проекти са технически издържани. Те са предоставили електронни услуги на държавните органи, гражданите и бизнеса. Съфинансираните от ЕФРР системи по принцип се поддържат добре и са финансово устойчиви.

Но като цяло, продуктите и услугите по проектите се предоставят със закъснение или с намален обхват поради недобро разработване на проекта или липса на методология за изпълнение. Затова Европейската сметна палата отправя редица препоръки относно разработването на бъдещи проекти за електронно управление или други подобни схеми. '

Основна препоръка е държавите членки да си разработват стратегии, които да се основават на установени нужди, да имат ясни цели и разпределение на отговорностите. Също така подборът на проекти за електронно управление трябва да се извършва въз основа на оценка на очакваните разходи и ползи.

Електронното управление представлява извършване на електронни операции между държавната власт и гражданите или бизнеса, или между различни административни органи. Електронното управление налага използването на информационни и комуникационни технологии, съчетани с организационни промени и нови умения с оглед предоставянето на по-качествени публични услуги.