„Борсата се срина”, „Борсова криза ужили играчите”, „Софикс се върна една година назад”, „Нов ден на борсови трусове”, това са само малка част от заглавията, които от началото на годината четем от първите страници на вестници и сайтове. Причината: рекордният спад отбелязан на борсата, който започна в края на миналата година.

На 19 декември миналата година ПОД Алианц изтегли дяловете си от договорните фондове. Освобождаването на кеш от последните доведе до невиждан спад на цените на акциите на много компании, а оттам и на индексите. „Беше си дошло времето за тази корекция. Нормално е след 2-годишен възходящ тренд, с много малко корекции, да има и една по-сериозна”, така Камен Колчев коментира случващото се на борсата. Въпреки, че всички твъдяха, че това е нормално и няма място за притеснение, много от дребите инвеститори се стреснаха и също започнаха да продават.

Ситуацията допълнително беше подсилена от колапса на международните финансови пазари. Основната причина за разпродажбите на нашия пазар анализаторите обясняват с разпродажби на чужди инвеститори, които изтеглят вложенията си в акции. Този процес започна в края на миналата година и продължава да тече и в момента. Задълбочилата се липса на стабилност доведе и до паника у дребните инвеститори, които започнаха панически да разпродават. Оказа се, че за малките играчи си има цяла теория. Те купуват на върха и продават на дъното. Малкият играч винаги купува, когато историята е изконсумирана, цените са се вдигнали до максимума и когато паниката е пълна, той продава, защото се вижда в чудо. Чисто емоционална търговия.

Състоянието на пазара е следствие не само от разпродажбите на чуждите инвеститори и паниката при малките, но и от ниската му ликвидност и липсата на купувачи, което също натиска котировките.

Пенсионните фондове и колективните инвестиционни схеми / КИС / също са сред основните движещи сили на Българска фондова борса. Въпреки, че в тях има много пари, КИС се презастраховат и също излизат от позициите. „Фонд мениджърите са достатъчно професионални, за да изчакат успокояването на пазара и тогава да влязат, а не да се борят с падащ пазар”, каза в интервю за DarikFinance.bg Камен Колчев. Според Димитър Тончев, прокурист на ДСК Управление на активи, пенсионните фондове ще започнат да увеличават експозицията от български акции в техните портфейли, като това ще е един от факторите, които ще стабилизират пазара. Според други обаче, „подпирането” е свързано със сериозни инвестиции от страна на фондовете на сегашните нива. След негативите, които обраха в последните месеци, фонд мениджърите ще бъдат по-предпазливи и ще изчакат да видят края на корекцията и тогава ще инвестират по-масирано.

Кога обаче ще приключи корекцията?

Точна дата никой не може да каже. За това трябват гадателски способности. Може да очакваме, че тя би приключила, когато спрат разпродажбите от външни инвеститори, а това ще стане, когато спрат да падат техните пазари. Тогава инвеститорите, поради причината, че повечето позиции са фундаментално подценени, ще влязат на пазара и ще започнат да правят по-осезателни покупки, което ще стабилизира пазара и ще доведе до поскъпване. Други очакват публикуването на отчетите за четвъртото тримесечие да стабилизират цените и тренда да се обърне, тъй като не намираха икономическа логика в досегашното движение на пазара.

Изводите, които можем да направим от написаното до тук е, че пари за инвестиране има. Но инвеститорите свалиха розовите очила и разбраха, че на капиталовият пазар трябва да се гледа трезво, че на него може не само да се печели, но и да се губи. Но май моментът парите да се върнат обратно на борсата, още не е настъпил. Остава надеждата, че емоциите, които взеха връх по време на търговията през последните седмици, ще отстъпят пред фундамента на компаниите.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.